• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

Aktiver din hund med tyggeben

Af Ann-Kristin Meyer, cand.scient. i Animal Science fra Københavns Universitet med speciale i hundeernæring.

En hund har brug for daglig aktivitet og et godt supplement til leg og gåture er tyggeben, der både aktiverer - og får din hund til at slappe af

En gåtur i skoven, samvær med andre hunde og leg med bold eller pind er alt sammen aktiviteter, der stimulerer og aktiverer din hund. Men hunde har brug for mange slags stimulering, og med et tyggeben giver du den en helt anden - og mere rolig beskæftigelse. 

Selve det at tygge har nemlig en beroligende og afstressende effekt på hunden, og tyggeben egner sig derfor ikke kun til at få hunden af vejen, når der f.eks. kommer gæster, men også til at øge hundens velbefindende.

Hunde elsker at tygge og bruge deres tænder, og når man har været hundeejer et stykke tid, vil man uden tvivl værdsætte den værdi, som tyggeben har. For der er fuld fart på, når man får hund, og det kan være skønt med et lille pusterum for både hund og ejer. Og ikke mindst er det en god ide at vænne hunden til også at kunne beskæftige sig selv.

 

Gode råd om tyggeben

Hvorfor tyggeben ikke må erstatte fuldfoder - og hvilke alternativer der findes, hvis du ikke ønsker at give din hund tyggeben. Dét kan du blive klogere på lige her: 

Hårde ben kan ødelægge tænderne

Nogle tyggeben er så hårde, at hvalpetænder eller i forvejen skadede tænder vil kunne knække under hundens forsøg at spise dem. Disse hunde bør f.eks. ikke få tyggeben lavet af tyk og hård tørret hud.

Hold altid øje med din hund, når den spiser tyggeben

Tørrede tyggeben, som indeholder knogler (f.eks. tørrede lammeben), kan ligesom kogte ben splintre, når hunden spiser dem. 

I mange tilfælde passerer splinterne mave-tarm-systemet uden at gøre skade. I nogle tilfælde kan de dog punktere spiserøret, mavesækken eller tarmvæggen, og derfor være skyld i, at hunden lander på operationsbordet. 

Meget hårde og store tyggeben forfordøjes nogle gange ikke tilstrækkeligt i mavesækken – især når hunden sluger store stykker af tyggebenet. Dette kan føre til, at store ufordøjede stykker af tyggebenet blokerer tarmsystemet og resulterer i forstoppelse. 

Det er derfor vigtigt altid at holde øje med sin hund, mens den spiser tyggeben og at kende sin hunds tyggevaner og vælge et passende produkt. 

Er du i tvivl, så spørg en ernæringsekspert til råds

Har man en hund med særlige behov, såsom allergi eller kronisk sygdom, kan det være en god idé at rådføre sig med en hundeernæringsekspert, inden man køber tyggeben til sin hund.

Tyggeben og snacks kan ikke erstatte foder  

Tyggeben opfylder i modsætning til fuldfoder ikke kravet om at dække hundens basale næringsstofbehov. Derfor vil en for stor tildeling af tyggeben medføre en ubalance i hundens samlede daglige næringsstofforsyning. En god tommelfingerregel er, at godbidder, snacks, tyggeben og andet tillægsfoder i gennemsnit ikke bør udgøre mere end 25 % af hundens daglige energiforsyning.

Aktiveringslegetøj - et alternativ til tyggeben

Kan din hund ikke tåle tyggeben, eller har du bare ikke lyst til at give den ben, og leder efter alternative måder til at skabe mere rolig aktivering end gåture og leg, kan du overveje aktiveringslegetøj. Aktiveringslegetøj kan fyldes, smøres med eller bruges som gemmested til hundefoder. Det smarte ved aktiveringslegetøj er, at det kan fyldes med hundens fuldfoder. Du behøver derfor ikke at være bekymret for, at hunden eventuelt bliver ‘fejlforsynet’ med næringsstoffer. 

I princippet kan hunden få hele sin daglige foderration – om det nu er tørt, vådt eller råt – serveret i aktiveringslegetøj uden at der vil opstå en ubalance i hundens næringsstofforsyning. 

 

Hvad er ”tyggeværdi”?

Ordet ‘tyggeværdi’ refererer til den tid, som hunden skal bruge på at tygge sig igennem et stykke hård oksehovedhud, et tørret lammeben, et stykke gevir eller en kalveklo. 

Her er et eksempel til at gøre de teoretiske tal mere håndgribelige:

En 20 kg hund, som har et energibehov på ca. 1000 kcal om dagen, vil få dækket sit energibehov ved at spise ca. 300 g af et bestemt tørfoder. Når 90 g af hundens tørfoder udskiftes tyggeben, vil dette svare til 30 % af hundens daglige energibehov, og der vil derfor være en reel fare for, at hunden ikke længere er dækket ind med alle nødvendige næringsstoffer. I dette eksempel svarer 30 % af hundens daglige energibehov til 300 kcal. Dette svarer til ca. 80 g tyggeben i form af hård oksehovedhud. For at undgå, at hunden i dette eksempel bliver fejlforsynet med næringsstoffer, bør den ikke få mere end ca. 65 g hård oksehovedhud ud over de 225 g tørfoder i gennemsnit pr. dag.*

 

*Formålet med dette eksempel er at give en grov idé om størrelsesforholdene mellem fuldfoder og tyggeben. Tallene i dette eksempel er vejledende og vil afvige, alt efter hvilket tørfoder (eller andet fuldfoder) og tyggeben der er tale om. Dette gælder også den specifikke næringsstofsammensætning af de i eksemplet nævnte tyggeben.

 

Til toppen