• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

At råfodre er nemmere end nogensinde

Af Ann-Kristin Meyer, cand.scient. i Animal Science fra Københavns Universitet med speciale i hundeernæring.

Flere og flere ønsker at råfodre deres hund - og det kan sagtens lade sig gøre uden selv at skulle håndtere indmad, lam og oksekød. Der findes en række produkter med eksempelvis kylling, ris, kartofler, som er lige til at servere. 

80 % muskelkød, brusk, blandet indmad og yver fra okse tilsat 20 % af årstidens frugt og grønt. Sådan lyder opskriften på en af de BARF foderblandinger, du med fordel kan benytte dig af, hvis du ønsker at råfodre din hund. 

 
BARF står for Biologically Appropriate Raw Food, og består af råt kød, ben, indmad, frugt og grønt. Disse produkter er en god løsning, hvis du enten ikke kan overskue det arbejde, der ligger i selv at blande et behovsdækkende foder sammen, eller er bange for ikke at kunne sammensætte en foderblanding, som dækker alle hundens basale næringsstofbehov.

Nyeste skud på stammen er råfodermedaljoner, pølser og kugler, som er et fuldfoder, der ligesom andet fuldfoder er sammensat således, at det dækker hundens basale næringsstofbehov.

Den rette sammensætning opnås ved at tilsætte en vitamin- og mineralblanding til en grundmasse, der består af kød og andre animalske produkter samt lidt grønt og frugt. 

 

Tillægsfoder bruges som supplement

Udover ”færdig-BARF” findes der også råt tillægsfoder i form af kødstykker, hakket kød, kødben, indmad, maver og meget mere.

Råt tillægsfoder opfylder ikke kravet om at dække hundens basale næringsstofbehov og må derfor heller ikke deklareres som fuldfoder. Dette betyder også, at det kun må bruges som en del af en behovsdækkende og velafstemt hjemmelavet foderblanding sammen med en række andre ingredienser og eventuelle tilskud.


Det hjemmelavede foder kan enten fodres til hunden, som det er, nemlig råt, eller tilberedes, inden det fyldes i foderskålen. Om det skal være råt eller tilberedt afhænger af hundeejerens præferencer og/eller hundens behov, men når foderet er tilberedt, kan der selvfølgelig ikke længere være tale om biologically appropriate RAW food.


Kan tilpasses netop din hunds behov

Inden man selv går i gang med at blande hundens foder sammen, er det vigtigt at modtage vejledning om foderets sammensætning fra en hundeernæringsekspert, som har erfaring med at udarbejde behovsdækkende opskrifter, for at sikre, at hundens basale næringsstofbehov bliver dækket.

 
Fordelen ved alt hjemmelavet foder er, at det kan tilpasses til enhver hunds helt specielle behov. Derfor egner det sig både til raske og syge, unge og gamle, tynde og tykke, rolige og meget aktive hunde.


HUSK  - da der er tale om råt kød, skal der tages de nødvendige forholdsregler for at begrænse smitte med sundhedsskadelige bakterier, som især kan blive farlige for de mennesker, der håndterer det rå produkt.

 

 

Til toppen