• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

De 4 største overraskelser som ny hundeejer

hund, hvalp, træning, hundeskole

Af Payana Parton, adfærdsbiolog med speciale i hundens adfærd

En hvalp tisser – hele tiden. Den napper også, og kan være svær at kalde til sig. Alt sammen helt normal hvalpeadfærd, som der heldigvis er råd for. Læs med her og bliv klogere på, hvorfor din hvalp bider, og hvad du gør, hvis den er svær at kalde til sig, når den er omgivet af sine firbenede venner.

 
Min hvalp bider mig!

Små hvalpe leger med tænderne forrest – og de er sylespidse. Hvalpe skal derfor lære, hvordan vi mennesker gerne vil lege. Og indtil de har lært det, vil de nappe i vores hænder, fødder, løsthængende tøj, hår – ja faktisk i alt, hvad de lige kan få fat i. Der er ingen onde intentioner bag denne adfærd. Det er helt normal hvalpeadfærd, og sådan hvalpen er vant til at lege med sine søskende.

Den bedste måde at lære hvalpen ikke at nappe på er ved at ignorere den, når den bider. Det er absolut lettere sagt end gjort, men det, hvalpen gerne vil have, når den napper, er opmærksomhed. Skælder vi ud eller distraherer den med legetøj eller godbidder – så giver vi den opmærksomhed. Hvalpen oplever, at dens adfærd virker: når den napper, så får den opmærksomhed. Derfor skal vi gøre det modsatte. Nemlig at ignorere den, når den napper. Så snart den napper, stopper alt det sjove. Vi kigger væk, står stille og lige meget hvor meget hvalpen lægger op til leg ved at hoppe op og nappe, så får den ikke noget ud af det. Så snart den holder op med at nappe, kan vi igen give hvalpen opmærksomhed. På den måde lærer den, at hvis den vil lege med os og have opmærksomhed, så skal den holde tænderne væk fra os.


Min hvalp vil ikke gå tur!

De fleste hundeejere drømmer om de lange, lækre gåture med hvalpen. Turene hvor man enten slentrer rundt i parken med en latte i hånden eller tager en lang og lækker tur ud i det fri. Begge dele med en glad og entusiastisk hvalp ved sin side. Det er dog sjældent det, der sker. Små hvalpe kommer fra en beskyttet verden. De har ofte ikke oplevet meget andet end det sted, de er født, deres mor og søskende, samt avler og dennes familie. Nu er den taget væk fra den trygge og velkendte ramme – og er landet på månen! ALT er nyt for hvalpen: dens nye familie, dens hjem, andre hunde på vejen, lyde, andre mennesker og trafik. Der sker noget overalt, og lugte- og synssans er på overarbejde. Det resulterer ofte i, at hvalpen sætter sig ned – og bliver siddende. Den har simpelthen brug for lige at sunde sig og suge alle indtrykkene til sig. Og det er en god ting. Lad den endelig gøre det. Pres den ikke til at skulle tage for meget ind for hurtigt, da det vil kunne give en utryg hund. Og bare rolig i skal nok få jeres lange ture – når din hvalp er klar til det.

 
Min hvalp tisser – hele tiden!

Små hvalpe tisser meget. Rigtig meget. Og de har meget lidt blærekontrol. Ud over at de ikke ved, hvor de må og ikke må tisse, så kan vi heller ikke forvente af dem, at de kan holde sig. Derfor er det også meget vigtigt ikke at skælde en hvalp ud for at tisse på gulvet. For den kan ikke gøre for det. Det vi kan gøre i stedet, er at gøre det attraktivt der, hvor vi gerne vil have, at den skal tisse. Dvs. udenfor. Her gælder det om at tage spåhatten på og prøve at forudsige, hvornår hvalpen skal tisse. Det vil for det meste være: lige når den er vågnet, når den har spist, og når den har leget. Her tager vi hvalpen udenfor og roser den for at urinere udendørs. Når den at tisse indenfor, så trykker vi på ”pyt-knappen”. Det nytter ikke at skælde ud. Den forstår det ikke og I opnår højest, at den i stedet for at tisse foran jer, begynder at ’gemme’ sit tis, ved f.eks. at tisse bag møbler eller i bløde ting som dyner og puder.


Min hvalp ignorerer mig!

Så længe vi er indendørs med vores hvalpe, får vi ofte overstrømmende meget opmærksomhed fra dem. Situationen er straks en anden, når vi er udenfor. Den ellers så opmærksomhedssøgende og klistrende hvalp har pludselig fokus på alt andet end dig. Særligt hvis snoren tages af.

Mange hvalpeejere sørger for at socialisere deres hvalpe med andre hunde. Det kan f.eks. være i hundegårde, hundeskove eller lignende steder. Det resulterer ofte i en overgearet hvalp, der med 500 km i timen drøner rundt med vennerne. Ejeren vil ofte opleve, at det er noget nær en umulig opgave at kalde hvalpen til sig igen. Og det er helt normalt. Hvalpen har ikke lært kommandoen ’at komme hen til dig’ endnu. Det er en øvelse på lige fod med ’sit’ og ’dæk’, som skal indlæres.

Som hundeejere kommer vi ofte til at lave den fejl, at kalde på vores hund, inden den har lært, hvad ordet ’kom’ betyder. Vi står derfor og råber ”koooooooooooooom!” i hundeparken til en hvalp, som ikke kender ordet. Tilmed er vi i ’konkurrence’ med vennerne. Hvis hvalpen vurderer, at vennerne er sjovere end dig – så vælger den vennerne.

Det største problem ved at råbe ”kom” til en hvalp, som ikke kender ordet (ud over at hvalpen ikke kommer) er, at vi udvander ordet. For hver gang vi kalder på hunden, uden at den kommer – får vi gjort effekten af ordet mindre. Det er derfor en virkelig god ide at få trænet indkaldet af hunden rigtigt fra start af. 


Ønsker du hjælp og rådgivning til livet med hvalp? Besøg os på Huberts Hundehus, hvor vi bl.a. har hvalpetræning og adfærdsrådgivning. 

 

Til toppen