• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

Den gode (men korte) gåtur

Af Payana Parton, adfærdsbiolog med speciale i hundens adfærd.

Er det én af de dage, hvor sofaen trækker mere end gåturen med hunden, kan du godt korte turen ned, hvis blot du er opmærksom på, at hunden bliver både stimuleret og udfordret undervejs.

Det er vinter, det er koldt, det er vådt - og måske har du en hund, som bare ikke gider våde poter og fugtig pels. Men i regn og slud skal hunden ud. Eller hvad? Lige meget hvor god og ansvarsfuld en hundeejer du er, så vil der være dage, hvor det bare ikke er særlig tiltalende at skulle ud på tur med hunde - og hvad gør man så, hvis man ikke har en have at lukke den ud i?

Her får du tre fifs til, hvordan du kan ’slippe afsted’ med en kort tur, som både er stimulerende, sjov og udfordrende for din hund.

Sørg for ikke at returnere til din plaid og varme kop kaffe før du er sikker på, at hunden er kommet af med alt, hvad den nu skal af med - ellers risikerer både du og hunden at skulle ud på tur én gang til.

 Gå en alternativ rute

Som hundeejere kommer vi ofte til – bevidst eller ubevidst – at tage de samme ruter. Skal turen være kortere, end den plejer, så prøv en rute I ikke plejer at gå. Det er altid spændende for hunden at opleve nye dufte. Selvom det er koldt og vådt, og du/I gerne vil hjem, så lad hunden snuse så længe den vil. Det er her hunden oplever og bliver stimuleret, så vil hunden gerne ”læse hele avisen” (snuse længe og intensivt til nabohundens tis), så må du putte dig langt ind i frakken, nyde din take-away latte og væbne dig med tålmodighed. For en hund som får lov til at bruge snuden, kommer mere træt og stimuleret hjem end en hund, som kommer på en hurtig tur.

 

 Jaaaa! En vandpyt!!

Har du en hund, som bare elsker vand, stiv kuling og sne – så benyt dig af det. Lad hunden spurte igennem det – og løb selv med. Kan det lade sig gøre, så lad hundens iver over skod vejr smitte af på dig. Det er sjovt for jer begge.

Har du en hund, som mest af alt har lyst til at vende rumpetten til vejret og blive indendørs, så benyt en anden taktik. Det kan godt være, at din hund aldrig kommer til at elske vandpytter. Men vi kan gøre dem mere tålelige. Ideen er, at du medbringer godbidder. Ikke bare de tørre, som ligger i bunden af jakkelommen men derimod det ypperste og det, din hund allerbedst kan lide. Hver gang din hund stirrer skeptisk på en vandpyt, udbryder du ”dyyyygtig” og giver en godbid. Det gør du kontinuerligt gennem gåturen. Du vender på den måde hundens mindset fra ikke at bryde sig om vandpytter, til at tåle dem – og måske med tiden faktisk holde af dem (på et eller andet niveau).

 Snuseleg

Indlæg en snuseleg på gåturen. Er der ikke alt for vådt, kan du kaste en håndfuld godbidder ud i nogle tørre blade eller højt græs. Er der meget vådt, kan du i stedet placere godbidder på en bænk, lave grene, i murværk eller lignende. Det er kun fantasien, som sætter grænser. Du kan også medbringe leverpostej og smøre lidt postej på barken på et træ og lade hunden arbejde med at slikke det af. Ideen med denne type snuseleg er at få hunden til aktivt at bruge sin lugtesans og ’arbejde’ for at få føden. Ud over at være sjovt for hunden, er det mentalt stimulerende.

 

Træning

Er du vant til at træne med din hund, så indlæg nogle små øvelser undervejs. Forvent ikke det store af din hund. Det er ikke nu, I skal brillere. I stedet skal I have kontakt, I skal have det sjovt, og din hund skal blive mentalt stimuleret ved at koncentrere sig. Drop øvelser som gør din hund mere våd, end den allerede er (sit og dæk). Lad i stedet hunden hoppe op på genstande, gå zigzag mellem dine ben, give high five – eller hvad I nu kan finde på.

Er I ikke vant til at træne, så hav alligevel godbidderne klar. Kigger hunden uopfordret på dig undervejs på turen, så giv en godbid. Dette er startøvelsen for størstedelen af al hundetræning. Det er en nem øvelse, som giver en god kontakt mellem hund og ejer og en større motivation til både gåtur og det at følges ad (og ikke bare være ’dødvægt’ i den anden ende af snoren).

 

Når I kommer hjem igen fra jeres korte men effektive tur, så kan du evt. have et gnaveben klar. Tør hunden grundigt og lad den falde ned efter gåturen ved at hygge sig med gnavebenet - eller noget andet lækkert, som hunden kan bruge lang tid på at spise og hygge sig med.  

En lille kort tur, er selvfølgelig ikke optimalt, hvis det er det eneste, hunden oplever hver evig eneste dag. Men en gang imellem er det helt i orden. Især hvis du gør dit for at optimere turen.


God tur 🐕🚶‍♀️

Til toppen