• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

Foder til seniorhunde

Af Ann-Kristin Meyer, cand.scient. i Animal Science fra Københavns Universitet med speciale i hundeernæring.

Særlige næringsstoffer gør din seniorhund godt.

Vil du give din hund den bedst mulige alderdom, kan du med fordel sikre dig, at den får særlige næringsstoffer som fx glukosamin, der hjælper med at bevare ledbrusken. 

Hver eneste dag med vores seniorhunde er en gave. Og det er vores ansvar som hundeejere at passe godt på vores gamle venner. Hertil hører også det ernæringsmæssigt helt rette foder til seniorhunde, som sikrer, at hunden får de bedste forudsætninger for at trives på sine gamle dage.

I forhold til de behovsværdier som der tages udgangspunkt i, og som skal opfyldes, når et fuldfoder sammensættes, har seniorhunde ikke nogen særlige behov sammenlignet med voksne hunde. Derfor vil det typisk heller ikke have konsekvenser at fodre en seniorhund med et foder, som er deklareret som fuldfoder til voksne hunde.

Seniorhunde kan dog have gavn af nogle særlige næringsstoffer, som kan have en positiv effekt på den aldrende hund.

Næringsstoffer til seniorhunden

Seniorhunde har godt af at få foder med næringsstoffer, som hjælper med at bevare ledbrusken og dermed øger ledsundheden som glukosamin, kondroitin og MSM.

Derudover har seniorhunde godt af et øget indhold af antioxidanter i deres foder. Disse neutraliserer sundhedsskadelige frie radikaler, som har deres oprindelse i stoffer, som hunden kommer i kontakt med gennem dens omgivelser, og som dannes i kroppens egne stofskifteprocesser.

Gamle hunde er særligt udsatte for disse frie radikaler, som kan være årsag til bl.a. demens og andre kognitive problemer, kræft og en fremskyndet aldringsproces.

Og disse særlige behov er der typisk taget højde for fra producentens side, når man vælger et fuldfoder, som er deklareret til seniorhunden.

Ældre hunde skal have mindre mad

Derudover gælder det for de fleste hunde, at deres stofskifte nedsættes, når de bliver ældre.

Dette betyder, at de skal have en mindre mængde foder eller et foder med en lavere energitæthed, det vil sige færre kalorier pr. gram foder.

Oftest vil seniorfuldfoder derfor indeholde færre kalorier end den samme mængde fuldfoder til voksne hunde.

Ekstra protein bevarer muskelmassen

Selvom det er en udbredt opfattelse, at gamle hunde bliver nyresyge af for store mængder protein i deres foder, så er der tale om en myte uden videnskabelig evidens.

Seniorhunde, som ellers er sunde og raske, kan have gavn af en øget proteinforsyning.

De ekstra proteiner i foderet er med til at bevare hundens muskelmasse, som ellers nedbrydes i takt med, at hunden bliver ældre.

 

Til toppen