• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere
  • Home
  • HUNDELIV
  • Sådan kommer din firbenede ven godt gennem vinteren

Sådan kommer din firbenede ven godt gennem vinteren

hundedækken, hund vinter

Af Payana Parton, adfærdsbiolog med speciale i hundens adfærd

Hvor godt din hund er ’polstret’ til at klare kulde og nedbør afhænger i høj grad af racen. Hunde, der kommer fra varmere himmelstrøg, er ikke lavet til minusgrader og sne – og her er en varm trøje helt ideel, men også hunde, der har tyk pels kan fryse – og have brug for et tyndt beskyttende dækken, hvis I holder af at gå lange ture i al slags vejr

Når kulden melder sig, vinden suser, og det er vådt og mørkt, finder vi vanter, hue, uldsokker og varm jakke frem - men hvad med hunden? Den har ikke vinterfrakke og skistøvler. Eller har den? Læs med her og få fem gode råd til, hvordan du får din hund godt igennem vinteren. Vidste du fx, at salt kan udtørre trædepuderne? - og at du bør befri din hunds pels for sneklumper, så den ikke bliver unødigt våd og kold.

 

  1. Husk vinter’frakken’

Der er stor forskel på hundes pels. Nogle hunde har kort pels, andre har lang, nogle har tyk pels, mens nogle har tynd. Nogle har isolerende underuld, mens andre ikke har. De fleste hunde skifter til en tykkere vinterpels om efteråret, men det er ikke ensbetydende med, at de ikke kan fryse. Selv de tykpelsede hunde med underuld kan fryse, hvis de bliver våde eller er ude i længere tid ad gangen.

Har du en hund med kort pels, en hund uden underuld, en ældre gigtramt hund, en kortbenet hund – hvis mave og pels ’rammer’ snedriver og vandpytter, så er tøj vejen frem.

Det er ikke alle hunde, som er ’lavet’ til vores klima her i Norden. Derfor kan det være nødvendigt at anskaffe sig et dækken eller en trøje til hunden. Så selvom du måske tænker, at hunde og tøj ikke hører sammen, så kan det blive nødvendigt, hvis du har en race, som fryser på vores breddegrader.

Selv de langpelsede hunde kan have gavn af et tyndt regndækken. Det er især hvis I skal på en længere tur i koldt, vådt vejr – eller hvis du ikke har tid til en lang tørre-session, når I kommer hjem.

 

  1. Undgå saltede veje

Frost og saltede veje er ikke rare for hunden. Salt kan udtørre trædepuderne, så de får små revner. Når saltet trænger ind i revnerne, kan det gøre rigtig ondt. Saltet kan også sætte sig fast mellem trædepuderne, hvilket ikke er rart at gå med.

Prøv at undgå hårdt saltede områder - ved enten af vælge en alternativ gå-rute eller ved at lade din hund gå ude i rabatten. Du kan også smøre din hunds poter ind i potevoks. Potevoks er en specialcreme, der gør trædepuderne både mere smidige og mere modstandsdygtige overfor påvirkninger. Nogle typer af potevoks danner også en vandafvisende hinde, som er med til at beskytte poterne.

Hvis uheldet er ude, og din hund begynder at halte pga. saltet, så fjern det med det samme. Du kan evt. bruge vand fra en vandpyt eller noget sne. Er der ikke vand eller sne i nærheden, så tør det så godt som muligt af med hænderne. Når I kommer hjem, vask da poterne med lunkent vand, så du er sikker på, at alt saltet kommer af.

Det er altid vigtigt at rense poterne grundigt, når I kommer hjem – også selvom I bruger potevoks. Nogle hunde er mere plagede af salt end andre. Til de hunde, kan det være en god ide med sko, i den periode, hvor der saltes.

 

  1. Få sneklumper ud af pels og poter

Nu er det jo ikke så tit, at vi har meget sne i Danmark, men når den kommer, så skaber det stor begejstring hos nogle hunde, mens andre nærmest står på tæer for at undgå det kolde stads.

Har du en langhåret hund, kan det næsten ikke undgås, at der kommer sneklumper i pelsen. Det sker der som sådan ikke noget ved, men husk at fjerne klumperne inden du slipper hunden løs i dit hjem. Både så du undgår smeltet sne i hele huset, og så din hund ikke bliver våd og kold.

Har du svært ved at få sneklumperne ud af pelsen, så kan det være en god ide at hælde lidt lunkent vand på. Husk altid at tørre din hund grundigt bagefter.

Har din hund lang pels mellem trædepuderne, så overvej at klippe den kort om vinteren. Sne sidder lettere fast i lang pels, og det kan give store gener at have isnende klumper under poterne og mellem trædepuderne.

 

  1. Tør altid din hund grundigt

Vi kommer ikke udenom, at vinteren i Danmark er ret våd. Våde hunde kan blive kolde, hvilket især for de ældre hunde med gigt og andre ledproblemer, kan forårsage stort ubehag. Ældre hunde, syge hunde og hunde med kort pels, skal holdes tørre og varme. Find derfor et godt vandtæt dækken til de våde og kolde dage.

Alle hunde skal tørres godt, når de kommer hjem. Både for at de ikke kommer til at fryse, men også for at undgå hudproblemer. Våde poter kan være længe om at tørre, hvilket kan give svamp og andre gener mellem trædepuderne.

Skal hunden opholde sig i en bil i længere tid efter en våd gåtur, så hav et dækken liggende klar til den i bilen, så den ikke bliver kold på vejen hjem.

 

  1. Sørg for at hunden kan ses

Vinter betyder korte dage og gåture i mørke. Sørg for altid at have lys og reflekser på både dig og hunden. Det er ikke nok, at du selv har reflekser og lys, din hund skal også have det. Husk på at hunden går én eller flere meter ved siden af dig – det kan en bilist ikke se. Selv steder med gadelys, kan I være svære at se, hvis I ikke har lys på.

Når du giver hunden lys på, så sørg for at lyset kan ses fra alle sider, og at det ikke bliver gemt inde i en lang pels. Reflekser er også en god ide, da du og din hund med godkendte reflekser vil kunne ses på mindst 140 meters afstand. Sæt derfor både reflekser på dig selv, på hunden og på linen for at øge synligheden mest muligt.

 

Find inspiration til vinteren her:  

Hundedækkener, jakker og tøj 

Pelspleje

Poter og klør

 

Til toppen