• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

Fuldfoder er ikke bare fuldfoder

Af Ann-Kristin Meyer, cand.scient. i Animal Science fra Københavns Universitet med speciale i hundeernæring.

Hav altid de kritiske briller på, når du køber foder til din hund. Udvalget er enormt, og der er store kvalitetsforskelle afhængig af, om producenten har brugt billige energikilder som ris og korn, muskelkød eller andre billigere udskæringer. Det er desuden vigtigt at huske på, at industrielt fuldfoder er en standardløsning, der langt fra egner sig til alle hunde

Hundefoder – hvad skal jeg vælge til min hund?

Hvor svært kan det være at vælge det rette foder til sin hund?

Temmelig svært!

For selvom alt foder, som deklareres som fuldfoder, opfylder hundens basale næringsstofbehov, er der store forskelle på foder fra forskellige producenter og forskellige varianter af et foder.

Mange hunde er ikke som gennemsnitshunden

Industrielt fremstillet fuldfoder er en standardløsning, som typisk er bedst egnet til hunde, som ikke har særlige behov og som er sunde og raske – gennemsnitshunden, så at sige. Har man en hund med særlige behov, for eksempel fordi den er syg, eller fordi den bruges i hundesporten, kræver det oftest, at man selv sammensætter hundens foder, så det er afstemt efter hundens særlige behov. Her er det dog vigtigt at alliere sig med en ekspert på hundeernæringsområdet for at undgå fejlforsyning af næringsstoffer.

Pris og kvalitet hænger som oftest sammen 

Selvom alt fuldfoder på markedet skal leve op til kravet om at dække hundens basale næringsstofbehov, så er der stor forskel på kvaliteten af de forskellige slags foder. Producenten kan f.eks. vælge at tilføje en billig energikilde såsom ris eller kornprodukter for at kunne tilbyde sit foder til en lavere pris. Råvarernes kvalitet vil også være forskellig fra producent til producent og afspejle sig i foderets pris. Økologiske råvarer er dyrere end konventionelle råvarer og muskelkød, som ligeledes er dyrere.

Overordnet kan man derfor sige, at foderets pris i langt de fleste tilfælde afspejler kvaliteten.


Fuldfoder og tillægsfoder

Når man bevæger sig langs reolerne i en foderbutik, bliver man nemt overvældet af det store udvalg af forskellige hundefodertyper. 

Udbuddet kan groft inddeles i industrielt fremstillet fuldfoder og tillægsfoder til brug i hjemmelavet foder. Industrielt fremstillet fuldfoder kan yderligere inddeles i tørfoder, varmebehandlet vådfoder og råfoder, som også kaldes BARF (biologically appropriate raw food).

Tillægsfoder opfylder ikke kravet om at dække hundens basale næringsstofbehov og bruges derfor udelukkende som en del af hundens daglige foderration, når hundeejeren selv sammensætter sin hunds foderblanding. Tillægsfoder kommer typisk i form af varmebehandlet vådfoder eller råfoder.

 

Fakta om hundefoder:

De tre energigivende næringsstoffer i et hundefoder er proteiner, fedtstoffer og kulhydrater. 

Fedtstof er den mest effektive energikilde, da et gram fedtstof kan omsættes til lige så meget energi som ca. 2,5 gram proteiner eller kulhydrater.

Proteiner og fedtstoffer er livsnødvendige

Proteiner og fedtstoffer er livsnødvendige for hunden, der ikke kan overleve uden, da de indeholder essentielle aminosyrer og fedtsyrer, som hunden ikke selv kan danne, og som bruges som byggesten i kroppens væv og indgår i mange af kroppens processer. 

I modsætning til proteiner og fedtstoffer, har hunden ikke noget essentielt behov for kulhydrater.

Kulhydrater har betydning for tarmsundheden

Dette er dog ikke ensbetydende med, at kulhydrater – i en vis mængde – ikke kan være gavnlige for hunden. Kulhydrater kan opdeles i let nedbrydelige kulhydrater, som kan nedbrydes af hundens egne enzymer, såsom stivelse og sukker, og svært nedbrydelige kulhydrater eller såkaldte kostfibre, som kun kan nedbrydes vha. de mikroorganismer, som lever i hundens bagtarm.

Let nedbrydelige kulhydrater egner sig som energikilde, og svært nedbrydelige kulhydrater er vigtige for hundens tarmsundhed. 

En tommelfingerregel

En tommelfingerregel er at langt de fleste hunde fint tåler et foder, hvor op til 30 % af den samlede energi kommer fra stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater, og de resterende 70 % fordeler sig på de to andre energigivende næringsstoffer proteiner og fedtstoffer.

Til toppen