• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere
  • Home
  • HUNDELIV
  • Guide: At være alene hjemme – det kræver tid

Guide: At være alene hjemme – det kræver tid

Af Nicklas Vega, hundeadfærdsspecialist og hundefysiolog.

En hund er et socialt dyr, og det er derfor stik imod dens natur at være alene. I naturen ville en hund aldrig være overladt til sig selv, men altid være en del af en flok, og det er vigtigt at være opmærksom på, når vores hverdag gør, at hunden skal være uden os.

I den ideelle verden var din hund sammen med dig altid. Vores moderne livsstil med arbejde, skole og alt muligt andet gør dog, at de færreste har den mulighed, og det giver udfordringer - for det er på ingen måde hundens behov at være overladt til sig selv.

Der er ganske vist forskel på de mange hunderacer - nogle er mere selvstændige og tolererer nemmere at være alene, mens andre ligefrem er avlet til selskab og aldrig kommer til at acceptere at være uden netop det i flere timer.

Men skal hunden så ikke bare vænne sig til det?

Det korte svar er – nej. For det, man som hundeejer udsætter hunden for ved at lade den være alene, kan sammenlignes med, at udsætte dig for at skulle opholde dig i et rum med masser af edderkopper hver eneste dag – og du vel at mærke er bange for de ottebenede småkravl. Altså en oplevelse du næppe ville blive decideret glad for eller vænne dig til - i bedste fald ville din tolerance måske stige og i værste fald ville du forsøge at grave dig ud gennem væggen. Det er altså på ingen måde en optimal situation at sætte hunden i, og man skal være forberedt på, at der skal masser af gradvis og positiv træning til for at lykkes med ‘projekt alene hjemme’. 

Faktisk kan det tage op til to år at nå frem til, at din hund kan være alene hjemme i blot fire timer, og har du brug for at være væk i længere tid, kan det derfor være nødvendigt at alliere sig med en, der kan komme og tage sig af hunden, til du er hjemme igen. 

 

Guide: Sådan kommer I godt i gang med ‘alene hjemme’ træningen

Hvor skal hunden være, når den er alene?

De fleste tænker praktisk, og at hunden skal være i bryggerset eller gangen, hvor den i forvejen har mad og vand. Men ofte er der i netop disse rum klinker og glatte gulve, som hunden ikke står godt fast på, dvs at den spænder i kroppen og har begrænset bevægelsesfrihed, så det er faktisk ikke nogen god ide. 

Desuden kan det stresse hunden unødigt, at der er en dør, hvor den lige på den anden side kan se skygger af træer, gående, folk, der cykler forbi og andre bevægelser. Det giver din bedste ven et unødigt ansvar – det ansvar og den øgede stress kan let påvirke adfærden på andre tidspunkter til irritation for dig som hundeejer.

Det optimale er at finde et sted i midten af hjemmet, hvor hunden kan være. Et sted, hvor der ikke er larm eller for mange døre, den skal holde øje med. Rummet skal helst være tomt, og man kan eventuelt investere i en hyggelig hvalpegård, hvor hunden kan ligge trygt og godt.

 

Begynd i det helt små med at øve afstand

Selve træningen skal foregå langsomt og til at begynde med kun i få sekunder ad gangen.

Øv afstand ved at gå gennem alle døre i huset eller lejligheden. Ikke kun hoveddøren og lad hunden være alene i kort tid imens. Øg langsomt fra sekunder til minutter – og naturligvis kun, hvis der har været succes med foregående trin mange gange over flere dage.

Gør dette både med og uden overtøj, med og uden hat, nøgler, taske osv. På den måde vil hunden få et naturligt forhold til, at du rejser dig og går gennem en dør, og det bliver med tiden ligegyldigt for den og noget, den knap registrerer.

Lad være med at se dig tilbage, når du rejser dig og går hen til døren, og kom roligt tilbage og sæt dig i sofaen igen. Og gentag igen og igen.

 

Skab tryghed - lad hunden sove sammen med familien

Der er delte meninger om at lade hunden sove i soveværelset, men faktisk er det med til at skabe tryghed at lade den sove tæt på resten af familien. Og en bonus er, at det ofte er nemmere at gå fra en hund, der har været sammen med sin familie hele natten, end en hund, der har sovet for sig selv, og så oven i købet bliver forladt igen, kort tid efter at familien er vågnet, fordi skole og arbejde kalder.

 

Drop legetøjet, hvis hunden skal være alene

Skal hunden være alene hjemme, så sørg for, at den har lidt mad og vand, men den skal ikke have 1000 stykker legetøj. Legetøjet er forbundet med dig og en hyggelig stund, og nu ligger det bare dér på gulvet, så for hunden er det faktisk med til at forstærke følelsen af forladthed.  

 

Hvordan finder du ud af, om din hund ikke trives med at være alene?

De oplagte tegn er, hvis din hund bider i ting, tisser på gulvet osv, men du skal også være opmærksom på, om den ikke spiser sit foder. Normalt spiser en hund, så snart madskålen bliver fyldt, men en hund der er bange, stresset eller på vagt, har ikke tid til at spise, fordi den er i højeste alarmberedskab. Så hold øje med madskålen og om din hund først begynder at spise, så snart du kommer hjem og igen føler sig tryg.


Vidste du:

Duften af menneske fortager sig efter fire timer, og du bør ikke lade din hund være alene i længere tid, hvis du vil undgå at den bliver utryg og i værste fald bider i dørkarmen eller spreder dine ting ud over det hele i ensomhed og frustration.


Er I klar?

Da det kan være et stort arbejde at have hund - og ikke mindst at få succes med at lade hunden være alene hjemme, er det vigtigt at spørge sig selv, om det er det rette tidspunkt at anskaffe sig en hund, og om I har det overskud, der skal til for at få succes med at indlemme et firbenet medlem i familien lige nu.

Til toppen