• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

Hjælp din hund godt ind i det nye år

Af Nicklas Vega, hundeadfærdsspecialist og hundefysiolog.

Nytårsbrag, høj musik og oplyst nattehimmel kan være ingredienser til en rigtig ubehagelig aften for din hund. Så der er god grund til at skrue ned for fejringen, hvis du er nybagt hundeejer og vil hjælpe din nye bedste ven godt ind i det nye år.

Hunde er fra naturens side sensitive over for stort set alt, der er i bevægelse over dem. De er opmærksomme på det, der foregår over dem, da det kunne være en trussel. Og det er derfor de ofte reagerer på balloner, fly, fugle, vores hænder (især småbørn) - og ikke mindst fyrværkeri. Det stikker altså dybere end som så, og det er den helt basale overlevelsesdrift, der sætter ind, når din hund reagerer, som den gør. 

Og den opsendte raket, braget når den sprænges, eller det stærke lys på himlen kan i værste fald skade din hund permanent. 

Et sådant chok kan medføre en total overbelastning af hele hundens nervesystem, og kan sætte sig fysisk og psykisk. I situationen vil den typiske reaktion være en mental blokering - altså desorientering og panik, hvor flugt ofte er eneste udvej.

Efter lidt tid kan det se ud som om, det går i sig selv. Hunden kan virke rolig, og ejeren tænker måske ikke yderligere over det. Men tag ikke fejl - oplevelsen ligger lige under huden på hunden, og der skal ikke meget til at aktivere den igen. Et nyt brag fra en anden raket, en champagneprop eller en anden høj lyd i huset, er nok til at forværre det hele. Dette stadie kaldes "en latent traumatisk tilstand". 

En sådan oplevelse kan sætte sig permanent i hunden, der fra den dag vil reagere mere eller mindre panisk på høje eller pludselige lyde. Det er en sikker kilde til usund stress, hvilket er organismens naturlige forsvar - og det kan præge hundens adfærd resten af dens liv.

Som reaktion på stress nedsættes immunforsvaret, hvilket kan medføre en øget risiko for infektioner. Hjerte, mave og andre organer belastes af dette, og også her er der efterfølgende en øget risiko for sygdom.

Det er derfor vigtigt, at du som hundeejer er bevidst om ikke at udsætte din hund for denne type situationer uden et særdeles grundigt forarbejde og forebyggende træning, for med viden og tålmodighed kan du nå langt.

 

FOREBYGGENDE TRÆNING

Der er naturligvis forskel på hunde. Ikke alle reagerer lige voldsomt på de ovenstående ting – og man kan faktisk øge hundens tærskel i forhold til at tolerere mange af lydene før selve den festlige aften.

En Youtube søgning efter fyrværkerilyde og andet, kan i nogle tilfælde være en god start. Jeg vil her sige, at disse lyde på ingen måde generer eller påvirker mine hunde - de er faktisk helt ligeglade, og jeg har god lyd på mit anlæg! Men de reagerer stadig på den ægte vare…..

Som sagt, har det dog en god effekt på nogle hunde, så det er værd at forsøge.

 Start med et lavt niveau og skru gradvist højere op dag for dag.

Når du bruger denne løsning, skal du som ejer se efter, hvornår hunden begynder at reagere - og så skrue ned. 

Det er en god ide at forbinde lydene med noget positivt, så som mad. Lad hunden søge efter foder eller godbidder, når lydene sættes på. Den vil forbinde de to ting med hinanden og forhåbentlig vil det sidde så godt fast, at det kan bruges nytårsaften.

Næste skridt kan være at eksponere hunden for lyde, der minder om fyrværkeri og festligheder. Start med lidt almindelig larm i køkkenet og bed evt. familien om at lege med, så I er lidt folk i huset. Også her kan du sætte lydene på, dog på lavt lydniveau.

Er hunden ligeglad og rolig, KAN du prøve med mere realistisk larm. Her er lovgivningen jo klar vedrørende dato for affyring, så du må nøjes med en proppistol og glas, der bliver slået imod hinanden, mens I skåler.

Hver gang du sætter en lyd i gang, skal hunden tilbydes en godbid i samme sekund. Her må du ikke vente.

Det er lyd, godbid, ros og så forfra.

Der findes mange gode råd om emnet. Nogle bruger vat i ørerne på hunden. Nogle bruger beroligende midler som urter (f.eks. baldrian) eller lignende produkter. Nogle eksponerer hunden for fyrværkeri i små doser i en tidlig alder for at vænne den til det. Men uanset, hvad du vælger, skal det foregå i hundens tempo og med respekt for dens reaktion.

Alt dette er naturligvis for at gøre en festlig aften til noget positivt for alle parter. Alternativt kan man gøre, som jeg har gjort de sidste par år – at tage på ferie. Jeg pakker bilen og finder et sommerhus langt væk fra alting og nyder dagene med fred og 100% fokus på hundene.

Vi har valgt at tage ansvaret for et levende væsen - nu må vi så også tage det ansvar. Hav derfor også en plan B – hvis nu forberedelserne viser sig ikke at være nok, når klokken slår 24.00.

 

Er hunden gået i chok, skal du som ejer reagere på det. 

Det, du skal være opmærksom på er:

-om hunden flygter i panik

-om hunden hyler

-om hunden tømmer blære og tarm

-om hunden hyperventilerer længe efter lyden

Tid er altafgørende her. Du kan som ejer minimere skaden, hvis du handler hurtigt. Eftersom nervesystemet er overbelastet, skal der ro på.

Du skal altså give hunden mulighed for at komme i sikkerhed og gerne et sted, helt uden lys eller larm.

Det er her mange ejere fejlagtigt tror, at alt er ok igen. Men kigger man nærmere på hundens øjne og på dens sammentrækning af muskler i kroppen, er alt langt fra, som det bør være. Hunden er stadig klar til at flygte, og det tager tid at få oplevelsen ud af kroppen, så giv den masser af omsorg – og eventuelt lidt ekstra foder.

 

Til toppen