• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

Sådan bliver hundetræningen en succes

Af Nicklas Vega, hundeadfærdsinstruktør og hundefysiolog

Vidste du, at du bør have to slags godbidder med til hundetræning? At din hund har nemmere ved at koncentrere sig, hvis I har en fast plads - og at det er en god ide at komme i god tid. Hvorfor kan du læse i denne guide, der giver dig opskriften på et vellykket samarbejde mellem dig og din hund.

 

KOM I GOD TID

Hunden er ofte godt klar over, hvad der skal ske, når I nærmer jer træningspladsen. Og selvom dens begejstring kan virke som en underholdende ting, kan det være med til at mindske kontakten til din hund og dermed også jeres succes.

Hundens stressniveau øges af den glæde, der forbindes med turen frem til træningspladsen, og dette falder først ned til et normalt niveau efter cirka 20 minutter.

Vil du gerne sikre øget kontakt til din hund fra begyndelsen, kan det være en god idé at komme lidt før og lige lade hunden “snuse af”.

Din hund må dog ikke forstyrre de hunde, der eventuelt stadig er i gang med deres træning på det tidspunkt, og den må heller ikke hilse på de andre hunde, når de forlader træningspladsen.

Dette gør det nemmere for alle parter at gå til/fra og skaber mere ro for både hund og ejer.

 

FIND ÉT STED – OG BLIV DER

Når du først er kommet ind på træningspladsen, kan det være en stor fordel at finde en plads, sætte sine ting op (vand og andet udstyr) og gøre dette til jeres sted.

Ikke, at der er tale om et territorium – men at dette bliver stedet, hvor du og din hund finder fokus.

Man kan sagtens gå derfra under øvelser, der kræver dette, men det er stedet, man vender tilbage til igen. Lidt som skoleelever har deres plads, deres primære fokuspunkt, hvor intet forstyrrer og koncentrationen er på sit højeste.

Det skal naturligvis ikke forhindre dig i at øge afstand, hvis du mærker en forstyrrelse.

Fordelen ved at gøre dette er, at det efter nogle ugers træning kan tages med ud i den virkelige verden og praktiseres på eksempelvis gåturen. Det fysiske sted findes ikke længere, men er nu blevet en del af jeres bevidsthed og den relation, der er imellem hund og ejer.

 

VÆR TIL STEDE

Hvis du er stresset over en lang indkøbsliste til aftensmaden eller bare har en off-day, er det vigtigt så vidt muligt at lægge det fra dig. Din hund vil mærke din manglende tilstedeværelse med det samme, og dette vil gå ud over jer begge i sidste ende. Det er det samme med mobilerne – de skal blive i bilen, når du og hunden skal i gang. Det forstyrrer ikke kun jeres træning men også de andre på pladsen. Også den del er god at få med ud i den virkelige verden. Dertil kommer, at du med stor sandsynlighed betaler for at være der og forhåbentlig også lærer noget – det er lettere, hvis man er opmærksom.

 

VÆRDSÆT AL SUCCES

Vi vil alle gerne præstere.

Og det er da også fantastisk, når det hele bare spiller, og din hund er stjernen på holdet. Men… succes er nu engang relativ.

Konkurrence kan godt være sundt – det er helt ok at gi’ den lidt ekstra gas, når sidemandens hund går pænt rundt i en ”plads”, og din egen stadig snuser i græsset.

Måske er det netop et energiboost fra din side, der skal til, for at få hundens opmærksomhed.

Så længe du forholder dig til din egen rolle og dermed, hvad du kan gøre anderledes/bedre, er det i orden.

Men du må ikke sammenligne hundenes præstationer. Der kan være et utal af grunde til, at din hund ikke lige var i sit es i dag, og dette skal du altid forsøge at tage hensyn til.

Pas også på med at sammenligne fra dag til dag – igen kan der være mange grunde til hundens reaktion på dine signaler.

Så værdsæt det hver eneste gang, det går som ønsket og gør dit bedste for, at det når dertil.

 

DREJ PÅ ET HÅNDTAG AD GANGEN

Nu kan jeg jo kun tale ud fra min egen træningsplads, og her er tingene planlagt efter

hundenes alder og behov og skal derfor også udføres sådan.

Den optimale måde at avancere på, er at gøre noget fejlfrit mindst 50 gange og først der ”dreje på et af to håndtag”. Her menes enten tid eller afstand.

Altså skal et signal (håndtegn, kropstegn eller lyd) udføres uden fejl 50 gange (ikke i træk), før man kan tillade sig at bede hunden gøre det ønskede i længere tid eller på større afstand.

Skulle dit signal ikke fungere, når du avancerer, kan du altid tage et skridt tilbage for at opnå succes og korrekt indlæring.

 

GIV TYDELIGE SIGNALER

Det samme gælder selve signalerne.

De skal bare sidde fast, før man går videre til en sværere udgave.

Som instruktør oplever jeg sommetider manglende fokus fra enkelte hundeejere, der har trænet deres hunde et andet sted, før de kommer hos mig.

De kommer hurtigt til at kede sig under en øvelse, de har trænet et andet sted og giver sig derfor til at lave noget andet.

Så kan man jo mene, instruktøren bør sætte farten lidt op og gå videre til næste øvelse.

Men hvis jeg kan se, at et signal kan optimeres, holder jeg fast i øvelsen og gør signalet tydeligere.

Det giver relation og øger samarbejdet mellem hund og ejer – og gør hundens sanser skarpere. Og i sidste ende skaber det succes for både hund og ejer.

 

GIV DE RIGTIGE GODBIDDER

Det kan ikke komme som en overraskelse for nogen hundeejer, at hunden arbejder bedre, når der er en god belønning. Så for at holde interessen og koncentrationen, kan det være en fordel ikke at have de samme kedelige, tørre godbidder med hver gang.

Det optimale er faktisk to poser – en med de knap så spændende og en med alle favoritterne.

Når hunden så laver ting, den udmærket kender og bare kan, kan der belønnes med lidt kedelige snacks.

Skal den derimod udføre noget nyt og måske svært/grænseoverskridende, må den derfor også lokkes og belønnes derefter, altså med en bedre snack.

Det øger chancen for succes for jer begge – og dertil kommer, at hunden kan reagere enten ”for lidt eller for meget” på en godbid og derfor miste koncentrationen af kedsomhed eller ren glæde.

 

KEND DIN HUND

Når alt det så er sagt – når du er kommet i god tid, har fundet en god plads, er til stede, er i godt humør, er klar til træningen og klar på nye udfordringer og signaler, samt på at give hunden de lækreste godbidder – så er den vigtigste ting stadig den, der overskygger alt andet.

Din hund…

Hvis du ikke kender tilstrækkeligt til den race, du har valgt, til dens naturlige behov,

oprindelse og medfødte kunnen (jagt, træk, kamp m.m.), så kan alt andet være lige meget.

Der skal altid tages hensyn til dette, samt hundens køn, alder, dit kendskab til hundesprog og meget mere.

Og ikke nok med det, for måske står der en hund fuldstændig magen til din ved siden af dig - samme race, samme køn, samme alder og endda samme farve.

Men det er jo ikke samme individ. Du skal kende DIN hund… For den kan blive din bedste ven.

 

Foto: Camylla Battani, Unsplash.com

 

Til toppen