• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
 • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
 • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere
 • Home
 • HUNDELIV
 • Hvalp i børnefamilien - sådan får du succes!

Hvalp i børnefamilien - sådan får du succes!

Af Rikke Langkjær Møller, hundeadfærdsinstruktør.

Ro er nøglen, der får hvalp og børn til at harmonere.

Løb, råb og tummel kickstarter en hundehvalps lyst til at bide, jage og være vild. Det kræver derfor en særlig indsats at få hund, når der er mindre børn i familien, og de skal lære at omgås på en harmonisk måde. Rolige lege, respekt for hundens grænser - og ikke mindst pauser, hvor børn og hund er adskilt sikrer et godt fundament for livet med hund.

Et godt venskab mellem hund og barn kan være noget helt særligt, der måske bliver et af voksenlivets lykkeligste minder.

Men arbejdet med en hvalp får en ekstra dimension, når der er børn under 12-13 år i hjemmet. Børn og hunde (heller ikke hvalpe) er nemlig ikke automatisk et godt match, uanset hvor glade de er for hinanden i begyndelsen.

Så oven i alle de andre hverdagskompetencer, du skal hjælpe hvalpen med at tilegne sig, skal du medregne ekstra arbejde for at sikre, at barn/hund-relationen udvikler sig i den rigtige retning.

Hvis I har besluttet jer for at forøge familien med en hvalp og samtidig har mindreårige børn i familien, har jeg en række gode råd, så I alle - hvalp, børn og voksne - får den bedste start på et dejligt, langt familieliv med hund.

Projekt ‘børn og hund’ - dette skal I have fokus på:

Børn og hunde er ikke altid et godt match, og det kræver en stor indsats at få hund i familien. Hvordan man tackler den nye hverdag, kan du blive klogere på her.

 

 1. Vær til stede.

Nu skal din indre kontrolfreak dyrkes.

Du skal nemlig være hundrede procent til stede og være klar til roligt og tålmodigt at vejlede og bryde ind, når det er nødvendigt – hver gang hund og barn har noget med hinanden at gøre.

Din opgave er at sikre, at barn og hund har gode oplevelser med hinanden, som for det første indebærer ro i samværet og for det andet respekt for hundens grænser.

Fokus på ro er ikke kun for at forældrene ikke får ondt i ørerne.

 

Børnene skal forstå, at der ikke bør leges vilde lege omkring hunden

Den børneenergi, der kendetegner de fleste mindre børn (løben, tumlen, flagren med armene, råben) fungerer nemlig som hvalpemagnet.

Det kickstarter en hvalps lyst til at jage, bide og være vild. Det kan virke sødt og sjovt, men her er det godt at vide, at erfarer hvalpen, at børn skal man være vild sammen med, kan det blive svært for den at være rolig omkring børn.

Resultatet kan være en ung hund, der springer op af kurven så snart et barn rejser sig fra sofaen, og hapser ham i hælene hele vejen ud i køkkenet. Det er ikke rart at blive målskive for sylespidse hvalpetænder, og mange børn bliver forståeligt nok utrygge ved en hund, der på den måde ligger på lur – også selvom hunden bare vil lege.

Gem de vilde lege og fokuser på roligt samvær

Derfor er det godt at lade børnene forstå, at man skal gemme de vilde lege, til hvalpen ikke er i nærheden.

At fokusere på rolige, berigende og hyggelige lege, der gerne involverer lækre godbidder som eksempelvis gemmeleg, hundetennis eller skattejagt er derimod en rigtig god idé. (se beskrivelse af legene nederst i artiklen).

Barnet får lov at være legekammerat og kilden til gode ting – og hvalpen vil snart føle sig knyttet til barnet, og et livslangt venskab vil være grundlagt.

Hvis du vil lære dit barn at spille hundetennis, lege gemmeleg eller skattejagt så læs med, så forklarer jeg legene nederst i artiklen.

 

 1. Respekter hvalpens grænser.

 Fokus på respekt for hvalpens grænser er også vigtigt.

 En hvalp der oplever, at dens grænser og behov ikke bliver set af børnene, vil blive stresset og utryg omkring dem.

Det lægger potentielt kimen til et uheldigt adfærdsmønster omkring børnene, hvor det i værste fald kan handle om, at hunden bider i afmagt. Det er naturligvis en skræmmende tanke.

Men egentlig handler det ikke så meget om at undgå at hunden bider, men mere om at sikre at hvalpen virkelig ser en stjerne i dit barn og har tillid til at barnet vil hvalpen det bedste – på den måde vil hunden nemlig have meget nemmere ved at overskue det, hvis barnet en dag ved et uheld forskrækker hunden.

Uanset om det er barn eller hund, eller måske begge, der ender med at være den utrygge part, er scenarierne eksempler på helt naturlig hundeadfærd, der opstår ud fra hvalpens erfaringer med børnene.

Heldigvis er der ingen grund til at gå og bekymre sig om det, så længe I som voksne påtager jer opgaven at være til stede.

Så på med superheltekappen og vær klar til at være en god vejleder for de små to -og firbenede.

 

 1. Bliv klog på hunden.

Du tænker nok, at dine børn ikke vil udsætte hvalpen for noget ubehageligt med vilje – og det er helt sikkert også sandt.

Udfordringen er, at vi ikke automatisk ved, hvornår hvalpen er utilpas.

Et godt næste skridt er derfor at blive klog på hunden som socialt dyr.

Når du ved mere om hundens adfærd, kropssprog og behov, vil det også være meget lettere for dig at sikre, at der ikke opstår uheldige associationer hund og barn imellem.

Du vil i langt højere grad kunne vurdere, om en situation er hensigtsmæssig eller ej, når du har læst lidt på lektien.

Eksempler kan være kendskab til, hvordan hunde bedst håndteres – såsom at lade hunden komme til barnet, eller undgå at hunden bliver fastholdt i et kram eller bliver klædt ud i dukketøj.

Lad hunden i fred når den spiser

Det er også helt naturligt og ganske i orden, at hunden gerne vil have sin mad i fred, og at det derfor ikke er en god idé, at børnene tager tyggebenet fra hunden.

 

Forstå din hunds signaler

At vide noget om hundens sprog har også stor værdi.

Det giver dig selvtillid, at du kan aflæse hundens signaler om, at den føler sig stresset eller på anden måde føler ubehag.

Det kan hvalpen blandt andet signalere således:

 • Ved at hvalpen vender hovedet væk.
 • Ved at hvalpen laver store øjne (kaldet whale eyes)
 • Ved at hvalpen gaber eller slikker sig om munden

 Hvis hvalpen udviser et eller flere af ovennævnte signaler, er det bedst at træde til og stille og roligt hjælpe hvalpen ud af en presset situation og give den fred. Husk på, at en hundehvalp har behov for 12-18 timers søvn i døgnet - måske den lige i den situation har mest behov for to-tre timer på langs i kurven eller i hyggehjørnet i sofaen.

Lær børnene at hunden nok skal komme, hvis den vil lege

En af hjørnestenene i et sikkert samvær mellem hund og børn er at lære de mindre børn, at hunden nok skal komme til dem, hvis den vil lege, snakke eller kæles for. Så børnene skal vide, at hunden selv skal have lov at vælge, om den vil have selskab. For at finde ud af det kan børnene sætte sig lidt på afstand af hunden og kalde på den. Hvis hunden har lyst til at snakke, skal den nok komme.


Hent inspiration i bøger eller med hjælp fra en hundeadfærdsinstruktør

Hvis du vil blive klogere på hundens behov og adfærd, så er det med at få fingre i en god bog skrevet af en pålidelig og veluddannet hundeadfærdsinstruktør.

Og vil du gå skridtet videre, så opsøg en hundeadfærdsinstruktør og aftal med instruktøren, at hele familien så vidt muligt deltager. Når der er tale om en familiehund, er det vigtigt, at alle familiemedlemmer, der er sammen med hunden til daglig, er trygge ved og kan aflæse hundens behov og ønsker.

 

 1. Giv dig selv og hvalpen masser af pauser hver dag.

Uanset hvor meget vi ønsker at dedikere al vores tid til vores børn og hunde, så kræver voksenlivet mere af os.

Det er desuden noget af en tjans at hjælpe hvalp og barn med at blive bedste venner, og du fortjener en masse pusterum i løbet af dagen.

Heldigvis kan du koble af i løbet af dagen uden helt at overlade hvalp og børn til en uvis skæbne.

Her er tricket at adskille hund og barn.

Det gør du bare. Stille og roligt.

 

Skab et uforstyrret område eller anskaf en mobil kravlegård

En smart ting er at have et hyggeligt indhegnet område til hvalpen, hvor den får lov at opholde sig helt uforstyrret – evt. med lidt lækkert at tygge på, så hvalpen kan finde sig til rette.

Hvalpe og voksne hunde har nemlig også brug for ro og hvile mange gange i løbet af dagen.

Vigtigt er det dog, at hvalpen lærer at være glad for området, og fra sin rolige zone har mulighed for at følge med i familiens aktiviteter, og ikke bliver placeret langt væk fra jer alle sammen, da den så vil føle sig efterladt.

En mobil kravlegård med plads til at vokse kunne være en løsning.


Giv barn og hund hver sin aktivitet

Endelig er der også den fine mulighed, at give hvalp og barn hver sin rolige aktivitet i samme rum – det kan være et langtidsholdbart tyggeben til hvalpen og iPad tid til dit barn.

Lad dem sysle med hver sin rolige aktivitet, men hver for sig. Imens sidder du i midten og nyder roen – på den måde lærer du både hund og barn, at man godt kan være i samme rum, uden at der skal ske alt muligt indbyrdes.

En værdifuld erfaring for begge parter.

Vent, hvis I ikke er klar til det store ansvar

Jeg vil slutte af med at understrege, at det er helt i orden ikke at føle sig klar til det store ansvar.

At vente til børnene er større, eller måske beslutte, at det at have hund simpelthen ikke er noget du har tid eller lyst, er en meget bedre beslutning end blot at få hund for børnenes skyld.

Så hvis du ender med at sætte pause på projekt hvalp, så gør du bare det – og gør det med god samvittighed.

Til jer der stadig har mod på projektet:

En opmærksom voksen, der har læst på lektien. Ro og respekt i samværet. Masser af godbidder og gode oplevelser. Det må være den korte opskrift på en god start mellem barn og hund.


Gode lege mellem børn og hunde


Hundetennis

Til denne leg skal I være 2. Det handler om at få din hund til at elske at løbe fra den ene til den anden, når I kalder på ham – som en tennisbold mellem to tennisspillere.

 • Start i stuen, hvor din hund ikke så let bliver forstyrret af andre ting. Det skal være nemt i starten, ellers synes hunden ikke, det er sjovt – og så gider han ikke lege.
 • Stil jer med en meters afstand mellem hinanden med hver jeres pose super lækre godbidder.
 • Sørg for at have posen med godbidder gemt i en lomme – det er nemlig svært for en sulten hund at koncentrere sig, hvis der står en pose lækkerier frit fremme.

Nu kan I skiftes til at kalde hunden hen til jer.

 • Kald på din hund med en glad, tydelig og lys stemme, imens du tager et par skridt tilbage. Når din hund følger efter dig, siger du ”dygtig!”og giver ham 2-3 lækre godbidder – en ad gangen, så han rigtig synes, at han får en masse ud af at komme hen til dig.
 • Når han har spist godbidden, er det din makkers tur til at kalde på hunden. Din makker skal også rose og give godbidder, når hunden kommer.
 • I kan lige så stille øge afstanden mellem jer, et enkelt skridt af gangen.
 • Når din hund er god til det, kan I tage legen ud i haven. Nu skal I igen starte med meget mindre afstand mellem jer, for nu er det sværere for hunden ikke at blive forstyrret af andre ting.
 • Hvor stor en afstand kan I mon ende med at have mellem hinanden?

 

Gemmeleg

Gemmeleg er sjovt, og du kan også lege det med din hund!

 • Få dine forældre til at vente sammen med hunden, mens du gemmer dig i huset eller i haven med en lækker godbid.
 • I starten skal du ikke gemme dig for godt eller for langt væk. Din hund skal lige lære legen.
 • Det gør faktisk ikke noget, hvis hunden kan se dig lidt i starten. Du kan f.eks. starte med at sidde under køkkenbordet.
 • Når du har gemt dig, kan du kalde på din hund. Dine forældre kan samtidig sige "Find Victor!" - hvis altså det er det, du hedder.
 • Når din hund finder dig, kan du fortælle ham, hvor dygtig han er og kaste godbidden på jorden.

Hvis han ikke finder dig, har du nok gemt dig lidt for godt. Så må du gøre det lidt lettere for ham.

 • Næste gang kan du gemme dig lidt bedre.

 Hvis du giver ham masser af lækre godbidder eller noget andet, han elsker, når han finder dig, træner du også din hund til at komme, når du kalder!

 

Så skal du bare se ham få fart på, næste gang han hører dig kalde hans navn. Men husk:

Du skal ikke kalde på din hund, hvis du ikke har noget spændende at give ham, når han kommer, for han kan blive træt af hele tiden at blive kaldt på – og så kommer han ikke mere.

 

Skattejagt

I legen her kan du være en sørøver, der sender din pirat-sporhund på jagt efter guldmønter i sandet. (Guldmønterne er bare godbidder, for de lugter og smager nemlig meget bedre).

 • Få en af dine forældre til at vente med din hund, mens du gemmer godbidder i stuen. Lad hunden kigge på, mens du gemmer dem. Hunden skal lige lære legen, så godbidderne må gerne ”gemmes” frit fremme de første par gange.
 • Når du har gemt godbidderne kan du for eksempel sige "søg!" med en høj, lys og glad stemme inden din mor eller far slipper hunden. Nu kan I sidde og følge med i, hvordan hunden finder godbidderne – og måske tage tid på, hvor hurtig han er!
 • Lidt efter lidt kan du gemme maden lidt bedre – indtil du har trænet din hund til at være en ægte sporhund.
 • Når din hund er blevet en supersnuser, kan du gemme godbidderne under skåle, i papkasser, i tæpper og alt muligt andet, du finder på.
 • Når din hund er rigtig god til legen, kan du også begynde at gemme godbidderne ude i haven – eller måske på gåturen med mor eller far. Men husk: Hvis du gemmer godbidder udenfor, skal du ikke gemme dem for godt i starten – for selv om din hund er blevet rigtig god til at finde dem indenfor, er det meget sværere udenfor, for der er mange andre dufte, der forstyrrer hundens næse. Så gem dem frit fremme, og gør det så sværere lidt efter lidt, ligesom da I øvede indenfor.
 • Husk at lade hunden være i fred når først den er i gang med at finde og spise godbidderne. Hunde synes ikke det er rart at blive forstyrret, mens de spiser.

Hvis din hund får tørfoder og er glad for det, kan du også bruge noget af foderet til skattejagt i stedet for at bruge godbidder. Det er nemlig sundere, og så kan I lege sørøvere endnu mere – for så behøver du ikke tænke på, om din hund mon bliver for tyk af alle godbidderne. Piratskibet skulle jo nødigt synke!

God fornøjelse 🐶

 

 

 

 

Til toppen