• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

Hvor meget må en hvalp lave?

Hvalpetræning københavn Huberts

Af Payana Parton, adfærdsbiolog med speciale i hundens adfærd.


Skru ned for antallet af ’legeaftaler’ og drop de lange gåture, så længe din hund er i voksealderen. Hvalpe, der vokser, skal for alt i verden ikke overbelastes – men lære verden at kende i stille og roligt tempo.

Må din hvalp lege med hunde, som er større end den selv? Må den gå på trapper? Og kan den komme med på gå- og løbeturen?

Er du også i tvivl, så læs med her og bliv klogere på, hvad din hvalp ’kan holde til’ – og det er faktisk ikke så meget i de første måneder. Mens hvalpen endnu er i voksealderen, er dens knogler bløde og skrøbelige, og det er i denne periode, at man skal passe på med ikke at lade den løbe for langt, gå på trapper, tumle for meget og i det hele taget skåne den, så den ikke bliver overbelastet – for den har ikke selv nogen stopklods, så er der en større hund, der vil lege, vil din hvalp fortsætte, til du siger stop.

 

Lufteturene – hellere kort og sjovt end langt og hårdt

En lille hvalp har ikke brug for lange gåture. Den har i stedet brug for at opleve verden i et stille og roligt tempo. Derfor skal den hellere have flere korte ture i løbet af dagen, hvor den får mulighed for at snuse til verden end få lange ture. Lange ture er anstrengende for hvalpen og kan give overbelastninger.

Mange tror, at det er de lange ture, som giver en træt og glad hvalp, men sådan hænger det ikke sammen. Hvalpen er meget mere stimuleret og træt efter en god snusetur end efter en lang gåtur.

Men må hvalpen så overhovedet løbe? Langt de fleste hunde kan lide at løbe, og det ligger naturligt til dem – også når de er hvalpe. Og hvalpe må gerne løbe rundt og more sig, men de må ikke komme med på motionsløbeturen. Ensformigt løb i et unaturligt tempo, på et (ofte) hårdt underlag er ikke sundt for en hvalp i vækst.

Så du må vente med at få en firbenet løbemakker, til din hvalp er fuldt udvokset.

 

Fri leg med andre hunde

Hvalpe elsker at tumle og lege med andre hvalpe, og kommer de fra et stort kuld, så er de også vant til det. Det er kun sundt for hvalpen at socialisere med andre hvalpe og voksne hunde, men hvalpen skal ikke nødvendigvis lege med alle hunde, den møder. Find hvalpe som matcher din hvalp i størrelse og energiniveau, og leger din hvalp med voksne hunde så vær sikker på, at det er hunde, som tager hensyn til, at de leger med en hvalp. Der kan hurtigt ske skader, hvis små hvalpe leger med større og mere voldsomme hunde.

Noget andet man som hundeejer skal huske er, at hvalpen ofte er ude af stand til selv at sige stop. Den vil med glæde spurte afsted med vennerne i timevis, hvis den får lov. Ligesom med gåturene, så er flere korte playdates bedre end få lange.  

 

Hvalpe og trapper

Hvor hunde førhen mest blev set i villavejskvarterene og på landet, så er byhunden i dag et helt normalt fænomen. Det betyder at rigtig mange hundeejere skal have deres hund med op og ned ad trapper mange gange om dagen. Den lille hvalp skal ikke gå på trapper. Det skaber en for hård belastning på vækstpladerne og øger risikoen for vrid og skader. Generelt er det en god ide at bære hvalpen, indtil den er fuldt udvokset. Men har man fået sig en hund, som vejer 40+ kg indenfor det første år, så er tanken om at skulle bære den nok ikke så tiltrækkende. Her er det i stedet vigtigt at lære hvalpen korrekt gang på trappe:

  1. Hvalpen skal gå stille og roligt op og ned ad trappen. Lær hvalpen at den ikke skal drøne ned ad trappen, men at den i stedet skal vente pænt på dig ved hver trappeafsats. Går hvalpen stille og roligt, mindskes risikoen for vrid, fald og skader.
  2. Korrekt gang. Læg mærke til hvordan din hvalp går på trappen. Samler den f.eks. enten for- eller bagben og hopper med samlede ben op ad trappen, så skal du have lært den korrekt gang. Denne type af ”kaninhop” på trappen skaber for stor belastning i hofter og i skuldre. Hunden skal i stedet placere ét ben på hvert trappetrin.

Generelt oplever store tunge hunderacer større belastning ved gang på trapper (når det foregår hver dag gennem hele livet) end små lette racer. Til gengæld kan de helt små racer have svært ved at gå korrekt på trapper – da deres ben simpelthen er for korte. De bliver derfor nødt til at lave ”kaninhop”. Er hunden så lille, så overvej altid at bære den op og ned, for at skåne hofter og led.


Hvalpe har ”bløde” knogler

I takt med at hvalpen bliver ældre, vokser dens knogler. Når en knogle vokser, er det ikke hele knoglen, som bliver længere. Knoglen vokser fra enden og udad. For at det overhovedet kan lade sig gøre, så er hvalpens lange knogler (f.eks. alle de længere knogler i for- og bagben) bløde i enderne. Denne bløde del af knoglerne kaldes for vækstplader og består af blød brusk. Vækstpladerne er skrøbelige og tåler ikke vrid og overbelastning. Først når hvalpen er fuldt udvokset, lukker vækstpladerne sig og knoglen bliver hård.

Det er forskelligt fra race til race, hvor lang tid det tager hvalpen at blive fuldt udvokset. Men som tommelfingerregel så skal man være ekstra forsigtig, når hvalpen er mellem 3-6 måneder, for det er her, den hurtigste vækst sker. Små racer er hurtigere udvokset end store racer, og det er derfor meget svært at sige præcis, hvornår hundens vækstplader er lukkede, men det vil være, når hunden er et sted mellem 10-18 måneder. Hvis du er i tvivl om, hvornår din hund er færdigudvokset, så vil du kunne finde svaret i racebeskrivelsen.

Til toppen