• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

Sådan får I succes med ’projekt hvalp’

hvalptræning, huberts

Af Payana Payton, adfærdsbiolog med speciale i hundens adfærd

Alt forandres, når en lille hvalp forlader de velkendte rammer med mor og søskende for at blive del af en helt ny familie – og der er en række ting, du kan gøre, så overgangen bliver knap så svær.

Tryghed er alfa og omega for en god start på ’projekt hvalp’ – og det betyder blandt andet, at en hvalp ikke skal sove alene de første nætter. Også hjemturen i bilen kan med fordel forberedes, så omvæltningen ikke bliver alt for stor.

Læs hvordan du gør i denne guide, hvor du får 5 gode råd til den første tid med hvalp. En tid, som er fundamentet for et harmonisk hundeliv.


Den gode hjemtur

Turen hjem med hvalpen er med stor sandsynlighed første gang, den er væk fra sin mor og søskende. Det er en stor omvæltning for hvalpen, og det kan skabe utryghed. Men du kan gøre dit for, at oplevelsen bliver så rolig og god som muligt.

Bed avleren om at lægge et tæppe ind til hvalpen, nogle dage før I kommer. Tæppet kommer dermed til at dufte af både hvalpen, moderen og hvalpens søskende. Når I henter hvalpen, får I tæppet med, så den har noget, der lugter trygt og rart, som den kan ligge med på turen hjem.

Tag også nogle lækre tyggestænger eller gnaveben med som hvalpen kan hygge sig med. På den måde får den fokus på noget andet end adskillelsen og den helt uvante situation.

Har I langt hjem, så hold jævnligt pauser undervejs, så hvalpen kan komme ud og strække benene. Her er det vigtigt at have snor på hvalpen. Den kender jer ikke endnu, så bliver den forskrækket og løber væk, kan det være meget svært at få fat i den igen. Sørg også for at pauserne bliver holdt, hvor der er ro og få mennesker, så der ikke er for meget, hvalpen skal forholde sig til.


De første nætter

Hvalpen har været vant til at være tæt sammen med sin mor og søskende 24 timer i døgnet. Så selvom du ikke har planer om at sove i samme rum som din hvalp på sigt, så er det vigtigt, at hvalpen langsomt vænner sig til at sove alene. Hvis hvalpen både bliver taget fra sin mor, flytter til et nyt hjem og bliver isoleret om natten, kan du risikere at få en meget nervøs hvalp – og ikke en hvalp, som selvsikkert møder sine nye omgivelser.

Lad derfor hvalpen sove ved siden af din seng, så du kan tage hånden ned til den, hvis den bliver nervøs i løbet af natten. Alternativt kan du lægge dig på en madras i det rum, hvor hvalpen på sigt skal sove.

 
Ro og hvile

Hvalpe har brug for meget søvn og hvile og skal gerne sove omkring 18 timer i døgnet. Men mange hvalpe kan have svært ved at falde til ro – særligt når de er i nye omgivelser. Derfor skal du som hundeejer hjælpe hvalpen med at finde ro og hvile.

Sørg for at hvalpen har et eller flere områder derhjemme, hvor den har ’helle’ og kan lægge sig uforstyrret. Sørg for at alle i husstanden ved, at når hvalpen sover, så skal den ikke forstyrres.

Er I på tur eller hjemme hos nogen så husk på, at hvalpen ikke nødvendigvis selv tager initiativ til at sove eller hvile sig. Sørg derfor for at der er et roligt sted, du kan tage hvalpen hen, når det er tid til en lur. Hav eventuelt dens kurv med eller tag den på skødet. 


Små skridt og positive oplevelser

Hvalpens verden udvides gevaldigt første dag i dens nye hjem, og der er rigtig mange nye ting, den skal forholde sig til. Ud over sit nye miljø og sin nye familie, skal den også vænne sig til andre mennesker og hunde.

Hemmeligheden bag en vellykket tilvænning er positive oplevelser. De første seks måneder af hvalpens liv, er den særligt modtagelig overfor nye indtryk. Både de positive og de negative. Dvs. at de oplevelser hvalpen får i denne periode kan danne grundlag for dens reaktioner senere i livet.

Sørg for at tage tingene i din hvalps tempo. De fleste små hvalpe foretrækker korte ture, hvor de kan udforske deres nærmiljø, i stedet for længere ture med mange indtryk. Lad hvalpen hilse på mennesker og hunde – hvis den har lyst. Lad møderne være korte og positive. Og bliver hvalpen utryg overfor f.eks. andre hunde, så behøver den ikke hilse. Lad den i stedet observere den fremmede hund på afstand.


Hvalpetræning – glæden ved at samarbejde

Benytter du en træningsmetode, som tager udgangspunkt i motivation og belønning, så er det aldrig for tidligt at begynde træningen med din hvalp. Det styrker båndet mellem jer, at lave noget sjovt sammen, så lav små sjove øvelser med din hvalp, allerede de første dage du har fået den hjem.

Når hvalpen er blevet hvalpevaccineret, er det en god ide at begynde på et hvalpetræningshold. Til hvalpetræning lærer I glæden ved at samarbejde, og hvalpen lærer at kunne holde fokus og være i ro, selvom der er andre hunde og mennesker til stede.

 

Læs om Huberts hvalpetræning hos Huberts Hundehus her. 

Til toppen