• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

Sengen er et vigtigt frirum for din hund

Af Team Huberts og Nicklas Vega 

Selv om en hund ikke har en tæt pakket kalender, er der masser af ting i dagligdagen, der trætter din firbenede ven - og akkurat som dig, har din hund brug for pauser. Som ejer gør du derfor din hund en stor tjeneste ved at sikre, at den har et godt sted at tage et tiltrængt hvil i ro og fred.

Hundetræning med masser af udfordrende øvelser, børn, der vil lege, gåture på nye stier og gæster, der ringer på døren. Alt sammen ting din hund bruger masser af energi på at forholde sig til i løbet af en dag – så selv om den hverken har fuldtidsarbejde eller går til fitness tre aftner om ugen, bliver den alligevel bombarderet med indtryk.

Det trætter, og det er vigtigt at være opmærksom på som hundeejer, så du kan give din hund de bedst mulige betingelser. For lige som os mennesker, har din hund brug for at trække stikket ind imellem - og til at skabe det frirum er netop dens seng helt ideel.

Alle – også hunde har brug for at have deres helt eget sted, hvor de ikke bliver forstyrret, og for at sengen skal komme til at fungere som netop det fristed, er der en række ting, man skal huske på.

 

Hundens frirum

Er der mindre børn i huset, er det vigtigt at forklare dem, at når hunden ligger i sin kurv med legetøj eller et kødben, skal man holde nallerne væk. Hunden skal kunne mærke, at her bliver jeg ikke forstyrret og kan slappe helt af. Det er heller ikke, når den ligger i sin kurv eller seng, at hunden skal nusses. Det kan man gøre i sofaen, sengen eller under en hyggestund på stuegulvet, men altså ikke når hunden ligger i kurven.

På den måde hjælper man sin hund, der ikke verbalt kan sige fra, med at bremse op, når noget bliver for meget – og undgår at hunden reagerer på de mange indtryk ved måske at snerre eller bide i frustration.

 

Placer sengen tæt på dig

Når man har købt en hundeseng, er det vigtigt at introducere den stille og roligt. Hunden er et enormt socialt dyr, så den vil selvfølgelig helst være så tæt på sin familie som overhovedet muligt. Det er derfor ikke en god ide at placere hundekurven i bryggerset og forvente, at hunden med glæde lægger sig dér langt væk fra resten af familien - og forvist fra flokken. Vis derfor hunden det hensyn at placere kurven tæt på dig - og så kan den altid gradvist flyttes længere væk i takt med, at hunden bliver tryg ved den.

Det er også vigtigt at huske på, at godt nok har din hund brug for et frirum, men det skal for alt i verden være forbundet med glæde og ikke mindst tryghed. Det skal være et rart sted, hvor den har lyst til at være, og derfor skal sengen ikke være et sted, den bliver forvist til, som når man beder et barn om at gå ind på værelset, men derimod være et sted, hvor din hund frivilligt søger hen.

Og når først din hund er blevet fortrolig med sin seng, er det smarte, at den kan tages med, når I skal noget, og så ved hunden, at den trygt kan lægge sig til at sove dér.

Når du skal introducere den nye seng for din hund, er det en god ide at lægge et gammelt tæppe eller en af dine t-shirts i bunden for at skabe tryghed.

Køb ikke sengen for stor, da de fleste hunde godt kan lide at være omgivet af noget, der klemmer og ’krammer’ lidt.

Hvis du ikke vil flytte kurven rundt, kan det være en god ide at købe to, hvoraf den ene står fast i soveværelset. Der er delte meninger om, hvorvidt en hund skal sove i soveværelset, men det er stik imod hundens natur at være adskilt fra flokken i seks-syv timer hver nat, og det er urealistisk at forvente, at den kan finde ro helt alene i den anden ende af huset, så vil du slippe for unødigt natteroderi, så lad din hund sove sammen med dig og resten af familien.

 

TÆPPEØVELSEN

Prøv denne øvelse med din hund, som anbefales af vores hundeadfærdsspecialist Nicklas Vega. En daglig øvelse, der med tiden kan øge ro og frivillig deltagelse. 

Formål

Øvelsen skal vise hunden, at det kan betale sig at ”efterligne” mennesket i en bestemt situation. Under øvelsen her viser vi hunden, at det kan betale sig at hvile/slappe af, når vi gør det. På den måde er man et skridt nærmere en glad og stressfri hund…

 

Sådan gør du:

1-  hundens tæppe eller kurv rykkes tæt på, hvor du/i sidder (spisebordet, kontoret, sofaen).

2 – du/i sætter dig/jer og har et par godbidder klar (uden hunden har set dem). De kan være i en skål eller blot ligge på bordet. De skal være meget små.

3 - hvis hunden så meget som nærmer sig tæppet med sin snude eller poter, falder der en godbid på tæppet (ikke afleveret fra hånd til mund, men bare dumpet ned på tæppet). Og det fortsætter du/i med i nogle dage.

4 - nu kan du/i efterhånden "forlange" lidt mere, før godbidderne falder på tæppet. Her skal måske begge forpoter eller alle fire poter være på tæppet. Der er stadig ingen kontakt til hunden. Du/i skal ikke kigge på hunden, men bare dumpe godbidder.

5 – efter nogle dage hvor hunden mere sikkert går mod tæppet, når du/i sætter jer et sted, kan det prøves at rykke tæppet væk. Til start kun nogle centimeter, men over tid længere og længere. Udfordringen i dette er dog, at man under indlæringen bør bruge godbidder og at det ikke er tilrådeligt at kaste dem. Man kan i stedet rose hunden for at ligge der.

God fornøjelse.  

 

 

 

 

 

Til toppen