• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
 • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
 • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere
 • Home
 • HUNDELIV
 • Træning er løsningen, når tandbørstningen driller

Træning er løsningen, når tandbørstningen driller

Af Katrine Hammer, aut. veterinærsygeplejerske og hundeinstruktør.

Gør din hund modstand, når tandbørsten kommer frem, er det en naturlig reaktion at holde fast og insistere - men faktisk forstærker netop den håndtering ofte problemet. Hundens reaktion bunder typisk i angst og usikkerhed, og med træning kan du få hunden til at slappe af og blive fortrolig med både saks, vatpinde og tandbørste.

Problemer med at håndtere hunden er helt almindelige. Problemerne spænder bredt og handler om alt fra klipning af negle til ørerensning, pelspleje, klipning, tandbørstning og mange andre procedurer, som er en naturlig del af hundens regelmæssige røgt og pleje.

Når hunden gør modstand føles det naturligt at insistere, da det er vigtigt for hundens velvære og fysiske tilstand at den fx får klippet negle. Måske har man oven i købet fået “gode råd” fra andre om, at det ikke er hunden, der skal bestemme, om det skal gøres eller ej.

Ofte vil det resultere i, at man holder bedre fat i hunden eller får andre til at hjælpe med at holde fast.

Modstand skyldes angst og usikkerhed

Dermed er grundlaget for en optrapning af konflikten lagt, for det har typisk den stik modsatte effekt. Kampen bliver værre, og hunden flygter måske, når man forsøger - eller bliver aggressiv og bider fra sig. Den oparbejder massive negative erfaringer med den pågældende procedure - med andre ord vil det ofte blive sværere og sværere at få gennemført den pågældende procedure, og man kan som ejer ende med helt at opgive. Prøver man at lokke med lækre godbidder, bliver hunden ofte mistroisk, når man står med noget lækkert i hånden, fordi det varsler den procedure, som hunden ikke har lyst til at blive udsat for.

Hunde, der er svære at håndtere, bliver ofte stemplet som “stædige”, “pylrede” eller “dominerende” men i virkeligheden handler langt de fleste håndteringsproblemer om utryghed, manglende tillid eller angst i forhold til det, der skal gøres.

De fleste, der ikke selv kan få lov til fx at klippe negle på hunden, tager den i stedet med til en dyreklinik eller en anden fagperson for at få det gjort. Her er personalet vant til at håndtere hunde og kan være flere til at hjælpe med at holde.

Det gør det dog ikke til en bedre oplevelse for hunden, at fremmede mennesker forsøger sig, og angsten og utrygheden ved den pågældende procedure kan ende med at blive overført til det at komme til dyrlæge eller hundefrisør og dermed vanskeliggøre andre nødvendige besøg som f.eks. sundhedstjek, vaccinationer, sygdomskonsultationer eller pelspleje.


Tænk i træning - og få succes

Træning, godbidder og ros er kodeordet, når en hund skal lære at ‘gå på plads’ og ‘sidde’. Og det er præcis det samme, der skal til, hvis hverdagens pleje ikke skal være et ‘mareridt’ men en god oplevelse for både dig og din hund

Mange problemer kan løses eller forhindres i at opstå, hvis vi vænner os til at “tænke i træning”. Det er ikke så svært, som det lyder, men det kan godt kræve lidt tilvænning, hvis man ikke er vant til at anskue håndtering af hunden på denne måde.

De fleste er i dag slet ikke i tvivl om, at man bedst lærer en hund at gå på plads ved hjælp af godbidder, ros og små skridt i retning af den færdige øvelse - så godt er den positive og moderne indlæringspsykologi implementeret i vores generelle holdning og træning af vores hunde. Og i virkeligheden er der faktisk ikke den store forskel på at træne hunden i at lære at gå på plads og at lære den at få børstet tænder.

Begge dele handler om trinvis inddeling af øvelsen og masser af positiv forstærkning af den ønskede adfærd.

Har man en håndteringsproblematik, skal man spørge sig selv: “Hvordan kan jeg træne min hund til at blive tryg ved det, der skal gøres, og hvordan kan jeg inddele min træning i så små trin, at hunden får succes”.


Respekter hundens grænser

Vi mennesker har grænser, som vi ønsker at andre mennesker respekterer. Hvis vi føler, at disse grænser bliver overtrådt, bliver vi sure, utrygge, mister tillid eller bliver kede af det, og er det noget, der sker ofte, vil vi få det skidt mentalt. Det samme gør sig gældende for vores hunde. De har også grænser, der bør respekteres. Det er ikke det samme som, at man ikke kan gøre noget for at rykke dem, hvis grænsen udgør et problem, som f.eks. hvis man ikke kan få lov til at klippe negle på hunden, men det skal gøres gennem positiv indlæring.


Tillid er et vigtigt fundament i relationen til hunden

Den bedste relation mellem hund og ejer består af tillid, gensidig respekt og kærlighed. Tillid opstår, når hunden erfarer, at dens grænser bliver respekteret.

Et håndteringsproblem kan påvirke tilliden negativt og relationen mellem hund og ejer kan blive skadet. Hvis hunden i én situation erfarer, at den ikke kan stole på sin ejer, vil den kunne overføre den læring til andre situationer. Dermed er der stor risiko for, at hunden udvikler anden problematisk adfærd og desværre ofte med aggression involveret.

Omvendt vil en relation præget af tillid og respekt kunne tilføje helt nye dybder i forholdet mellem hund og ejer og tilliden vil ligeledes kunne sprede sig til andre områder af livet sammen med ejeren til stor glæde for begge parter.


Viden om adfærd og træning er vejen frem

Er tandbørstningen eller pelsplejen gået i hårdknude, er det en god ide at få hjælp af professionelle med det samme, for at undgå at de negative erfaringer bliver flere og at spilde vigtig energi, der i stedet kunne bruges på at træne problemet væk.

Og husk: Der findes ikke et “quick fix” til at løse håndteringsproblemer - vedvarende løsninger handler om forståelse, tålmodighed og positiv træning.

Hvis hunden f.eks. skal lære at få børstet tænder, så starter langt de fleste med at tage fat i hunden, stikke tandbørsten i munden på den og begynde at børste en tand. Nogle gange kan man slippe af sted med det, men langt de fleste gange ender hunden med at forsvinde ved synet af tandbørsten efter blot et par gange med denne fremgangsmåde - simpelthen fordi det indlæres forkert og skaber angst, ubehag og konflikt i stedet for samarbejde og positiv association til proceduren.

 
Korrekt og positiv trinvis indlæring af tandbørstning bør i stedet være følgende:

 

 • Beløn for at sidde stille! 
 • Beløn for at sidde stille mens du:
 • ....rører hunden på halsen
 • ... stryger hunden på kinden
 • ... stryger hunden i mundvigen
 • ... løfter let på læben 
 • ... løfter læben så du kan se tænderne.
 • ... rører ved en tand 
 • ... rører ved tandkødet
 • ... stryger langs tandkødet 
 • … introducerer tandbørsten og starter forfra med berøring
 • ... børster 1 tand
 • ... børster 2 tænder 
 • ... børster 3 tænder osv.

 

Til toppen