• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere
  • Home
  • HUNDELIV
  • Unødig brug af fodertilskud kan ‘fejlforsyne’ din hund

Unødig brug af fodertilskud kan ‘fejlforsyne’ din hund

Af Ann-Kristin Meyer, cand.scient. i Animal Science fra Københavns Universitet med speciale i hundeernæring.

Fodertilskud kan være nødvendige, hvis din hund får hjemmelavet foder eller har særlige behov, men en rask hund, der får et foder, der passer til dens behov, er dækket ind med alle essentielle næringsstoffer og behøver ikke yderligere tilskud.


Pulver, piller, olier – for mange hundeejere er et foder ikke komplet, før de har tilføjet det sidste finish i form af fodertilskud.

Og nogle gange er et foder heller ikke komplet – det vil sige behovsdækkende, hvis der ikke er blevet tilføjet diverse fodertilskud.

Dette kan være tilfældet, hvis hunden får et hjemmelavet foder, eller hvis den har særlige behov.

Raske hunde, som får et fuldfoder, der passer til deres livsstadie og behov, er som udgangspunkt dækket ind med alle essentielle næringsstoffer og behøver derfor ikke at få et fodertilskud.


Fejlforsyning af næringsstoffer

Hvis et fuldfoder vilkårligt suppleres med et vitamin- og mineraltilskud, kan man som hundeejer endda risikere, at hunden bliver fejlforsynet med næringsstoffer.

Vitaminer og mineraler indgår nemlig i et komplekst system, hvor de interagerer med hinanden. Nogle vitaminer og mineraler vil, hvis de gives til hunden i store mængder, hæmme andre næringsstoffer i deres optagelse.

Selvom indholdet af et vitamin eller mineral i et foder er tilstrækkeligt til at dække hundens behov, vil det ikke kunne optages af hundens organisme, og der vil derfor kunne opstå en mangel på dette vitamin eller mineral – en såkaldt sekundær næringsstofmangel.

 
Tjek altid før du giver yderligere

Før man vælger et fodertilskud til sin hund, skal man derfor vide, hvilke næringsstoffer der i forvejen er i hundens foder. Hvis der mangler næringsstoffer, skal de selvfølgelig suppleres, og her er fodertilskud en nem og oplagt løsning.

Visse kan være gavnlige - selv om det essentielle er på plads

Selvom hunden er dækket ind med alle essentielle næringsstoffer, kan nogle fodertilskud alligevel være gavnlige for hunden.

Hertil hører forskellige fedtsyrer, præ- og probiotika, antioxidanter og næringsstoffer som øger ledsundheden.

Disse interagerer typisk ikke med de for hunden essentielle næringsstoffer og vil derfor heller ikke være årsag til en sekundær næringsstofmangel. 

Mængden af fodertilskuddet skal være tilpasset hundens størrelse, basale stofskiftehastighed og eventuelle særlige behov.

Og det skal give mening at give sin hund et fodertilskud.

 
Derfor kan man holde sig til følgende tommelfingerregel:

Giv kun din hund et fodertilskud, hvis du meget præcist kan svare på spørgsmålet ”Hvad er meningen med, at min hund får netop dette fodertilskud?”.

 

Til toppen