• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere

Vådfoder er et nemt og praktisk valg

Af Ann-Kristin Meyer, cand.scient. i Animal Science fra Københavns Universitet med speciale i hundeernæring.

Vådfoder i pose eller dåse er nemt at opbevare, og du behøver ikke bekymre dig om næringsstoftab og harskning, så længe produktet er uåbnet. Du skal til gengæld være opmærksom på, at mange typer vådfoder indeholder forskellige former for stivelse som i for store mængder kan være skadeligt for din hund, så der er god grund til at finde et produkt, der passer til netop din hund 

Et nemt og praktisk valg, når det gælder hundefoder, er varmebehandlet vådfoder, som kommes i dåser eller små poser. Ligesom tørfoder er varmebehandlet vådfoder nemt at håndtere, holdbart og kræver ikke meget plads at opbevare derhjemme.

Faktisk er det nemmere at opbevare end tørfoder – så længe det er uåbnet  – da det ikke er lige så følsomt overfor ydre påvirkninger, såsom ilt, lys og varme, som tørfoder er, og derfor heller ikke vil være lige så udsat for harskning.

Da foderet varmebehandles, vil vitaminer og enzymer gå tabt under processen, hvilket er årsagen til, at der tilsættes ekstra vitaminer til foderet for at udligne næringsstoftabet.

Vær opmærksom på mængden af stivelse

Mange vådfodervarianter indeholder en eller anden form for stivelsesrig ingrediens, f.eks. ris eller kartoffel, for at forbedre foderets konsistens, og her gælder det samme som ved tørfoder, nemlig at for store mængder stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater vil kunne resultere i sundhedsskadelige effekter for hunden.

Hvor meget stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater en hund kan fordøje er individuelt og afhænger til en vis grad også af dens race.

Hvis hunden indtager for store mængder stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater, vil den blandt andet kunne udvikle en dysbiose i bagtarmen, d.v.s. en overbefolkning af tarmen med sundhedsskadelige bakterier. Denne dysbiose vil kunne føre til en generel svækkelse af immunsystemet og forårsage afledte sygdomme.

Mange hunde har også lettere ved at tage på og udvikle overvægt, når de får meget stivelsesrigt foder på grund af et forhøjet insulinniveau i blodet.

Nogle hunde har nultolerance

Nogle hunde har en decideret nul-tolerance over for stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater, men langt de fleste hunde tåler fint et foder, hvor op til 30 % af den samlede energi kommer fra stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater, og de resterende 70 % fordeler sig på de to andre energigivende næringsstoffer proteiner og fedtstoffer. Et tegn på nul-tolerance kan være, at din hund har problemer med mave-tarm systemet fx. i form af tynd mave, som ikke bliver bedre ved at skifte foder.

Det er ikke altid, at det fremgår af varedeklarationen på din hunds foretrukne foder, hvor meget stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater det indeholder. Derfor kommer der nederst i denne artikel et generelt tip, så du altid kan finde ud af, hvor meget stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater et foder indeholder, når du står i butikken eller shopper på nettet og har flere hundrede forskellige slags foder at vælge imellem.

Vådfoder til stort set alle behov

Ligesom tørfoder kommer vådfoder i et hav af forskellige varianter for både at tilfredsstille hundeejerens krav til ingredienser og for at dække hundens særlige behov i forhold til det livsstadie, den befinder sig i. Derudover findes der en række produkter, som er udviklet til hunde, som lider af sygdomme, som f.eks. overvægt, nyre- eller urinvejssygdomme eller mave-tarm-sygdomme. Selvom der findes vådfoder til hunde med foderallergi, er dette typisk ikke den mest optimale løsning for disse hunde, da én allergi sjældent kommer alene og allergifoder oftest indeholder flere end 20 forskellige ingredienser, som hunden potentielt kan reagere på. Allergihunde trives i langt de fleste tilfælde bedst på en særligt sammensat og hjemmelavet kost.

 

Sådan regner du den ud

Hvis du gerne vil vide, hvilken mængde stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater, der er i din hunds foder, skal du tage papir, pen og lommeregneren i hånden og finde foderets varedeklaration frem.

En tommelfingerregel er, at langt de fleste hunde fint tåler et foder, hvor op til 30 % af den samlede energi kommer fra stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater, og de resterende 70 % fordeler sig på de to andre energigivende næringsstoffer proteiner og fedtstoffer.

 

Du skal bruge tre oplysninger fra varedeklarationen:

  1. Foderets samlede omsættelige energiindhold (forkortes OE på dansk og ME på engelsk, metabolizable energy). Den oplyses typisk som kcal/kg.
  2. Procentandelen af protein i foderet.
  3. Procentandelen af fedt i foderet.

Nu er du klar til at bruge to formler:

Formel 1:

Foderets samlede omsættelige energiindhold pr. 100 gram – (% protein x 4,3) – (% fedt x 9,3) = mængden af omsættelig energi i kcal pr. 100 gram foder, som kommer fra stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater


Formel 2:

(Mængden af omsættelig energi i kcal pr. 100 gram foder, som kommer fra stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater / foderets samlede omsættelige energiindhold pr. 100 gram) x 100 = den procentuelle andel af stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater i foderet

 

Her er et eksempel, så du kan se, hvordan du anvender formlerne i praksis:

Din hunds tørfoder indeholder 3980 kcal/kg. Dette svarer til 398 kcal pr. 100 gram foder. Derudover indeholder foderet 38 % protein og 18 % fedt. Nu har du samtlige oplysninger, du har brug for, for at kunne lave regnestykket.

 

Formel 1:

398 – (38 x 4,3) – (18 x 9,3) = 67,2

Du ved nu, at 67,2 kcal i 100 gram af din hunds foder kommer fra stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater.

 

Formel 2:

(67,2 / 398) x 100 = 17 (16,88)

Du ved nu, at 17 % af den samlede omsættelige energi i din hunds foder kommer fra

stivelse og andre let nedbrydelige kulhydrater.

 

 Foto: Unsplash.com

Til toppen