• TILMELD DIG NYHEDSBREV og få 20% i rabat her
  • HURTIG LEVERING indenfor 1-3 dage Læs mere
  • BESØG VORES BUTIK i København Læs mere
  • Home
  • HUNDELIV
  • ’Vælg mig’ er den perfekte øvelse, hvis gåturen driller

’Vælg mig’ er den perfekte øvelse, hvis gåturen driller

Af Nicklas Vega, hundeadfærdsspecialist og hundefysiolog.

En nysgerrig hund vil frem i verden, og har du en hund, der trækker, er løsningen ikke at lære hunden ikke at trække - men derimod at vise den, hvorfor det er så meget bedre at være hos dig. Og det gør du med øvelsen ’vælg mig’.

Formålet med øvelsen ’vælg mig’ er lige præcis det - at hunden skal vælge dig, og at den uden at blive bedt om det, selv tager initiativ til at finde tilbage til dig, fordi du har lært den, at hos dig er der allerbedst at være. Ved at have fokus på netop denne øvelse, knytter du og din hund tætte bånd, og den vil ikke være i tvivl om, at behovet for dig er større end alt andet.


For at komme i gang skal du bruge:

- en beholder (vandskål, skotøjsæske eller opvaskebalje). 

- godbidder (gerne noget ekstra lækkert og ikke helt små stykker)

- lidt tålmodighed (som altid, kære venner)


Sådan gør du:

Du kan lave øvelsen her på flere niveauer, men vi starter med den "rolige udgave", der især for jer med unge hunde med lidt fokusproblemer vil være optimal. Vi kan altid skrue op - den del kommer jeg til.

1 - Sæt dig et sted med din hund foran dig og sæt/stil/læg din beholder ud til din ene side -ikke længere væk, end dine arme kan nå.

2 - Få hundens opmærksomhed og tag en godbid frem foran snuden på den. 

3 - Vift den gerne lidt fra side til side, så hunden følger den med snuden.

4 - Deponer så godbidden i beholderen og sørg for, at hunden ser det ske.

5 - Læg dine hænder i skødet, se frem (eller lidt væk fra hunden) og lad den selv gå mod beholderen for at få godbidden.

Der skal IKKE siges "værsgo" eller peges mod beholderen!! Hunden skal selv tage den beslutning.

6 - Afvent at hunden af sig selv finder tilbage til dig.

Der skal IKKE kaldes, fløjtes eller på nogen anden måde gøres opmærksom. Hunden skal selv vælge at komme til dig! 

7 - Og når det sker, må du skrue helt op for glæden og rosen, samt godbidderne!! Du giver den bare gas og lader på alle måder hunden vide, at det var verdens bedste beslutning.

 

Sådan øger du sværhedsgraden:

Du kan altid øge niveauet - og så længe du gør det et skridt ad gangen og naturligvis efter gentagne succeser med øvelsen i sin oprindelige form, vil det også være ok. 


- Flyt beholderen.

Du kan flytte den længere væk, til den anden side eller om bag dig. 


- Drop beholderen.

Du kan også smide godbidden ud til siden, uden at den absolut skal lande i en beholder. Vælger du det, bør godbidden i starten lande så tæt på dig, at hunden ikke kommer langt væk og derfor har nemt ved at vælge dig igen. Beholderen øger chancen for succes for alle parter - men kan undværes, når du vil "skrue lidt op" for sværhedsgraden.


- Skift placering.

Når først øvelsen sidder lige i skabet hjemme i stuen eller i haven, kan du gøre det hele lidt sværere ved at flytte hele øvelsen. Du starter selvfølgelig ikke ved Storkespringvandet på Strøget midt i København på en lørdag kl. 12.00 - men et skridt ad gangen og naturligvis med den fulde accept af, at du måske skal tage et skridt tilbage for at sikre succes for hunden, kan du godt flytte øvelsen til et mere udfordrende miljø.


- Skift godbid.

Jo mindre værdi godbidden har, jo mindre chance er der for, din hund så vælger dig, når den er spist.

 

Sådan mindsker du sværhedsgraden:

Ja, det er jo lige før, det så siger dig selv - du gør det modsatte af det ovenstående. Større beholder (der gør det tydeligt), tættere på dig (så hunden let kan søge dig), større/bedre godbid (så hunden virkelig gider den og vil have mere) og altid der hvor din hund er tryg og sikker.

 

Ting, du bør være opmærksom på:

Ved "vælg mig" kan der være flere ting, du bør være opmærksom på.

Stress

Stresser hunden let op (gør meget, snapper ud, løber rundt om dig), skal du måske tage en pause fra øvelsen og/eller gøre den nemmere. Generelt bør du ikke kun se de ting under øvelsen, men også dagen efter og i nogle tilfælde op til en uge efter. Det er resultatet af øvelsen, det handler om - ikke kun succes under selve øvelsen.

Uselvstændighed 

Øvelsens formål er bl.a. at skabe en bedre relation mellem hunden og dig. Laves øvelsen for ofte (eller i for svær en grad), kan du risikere, at hunden fremover ikke "kan andet". Og da du ikke er hos din hund 24 timer i døgnet, skal den også kunne være til stede uden dig. Det sker meget sjældent ved træning af denne øvelse, men er dog set.

Til toppen